Lånelöfte
Ett lånelöfte innebär att du får ett preliminärt besked utav din bank om hur mycket pengar du har möjlighet att få låna. Du kan antingen söka om ett lån och få ett lånelöfte ensam eller tillsammans med en person, till exempel om du och din partner planerar att köpa ett hus eller en lägenhet tillsammans.
Även om ett lånelöfte kan ges till olika former av konsumtion (även om det är mer sällan) är det vanligast i samband med bostadslån till en fastighet. Det är mycket ovanligt att en fastighetsmäklare ens låter dig vara med i en budgivning vid ett potentiellt bostadsköp utan att du kan visa upp ett lånelöfte utfärdat av en bank.
Vad baserar banken sitt lånelöfte på?
Lånelöftet baseras på främst de inkomstuppgifter som du lämnar till banken. Uppgifter som du oftast behöver lämna vid en ansökan för lånelöfte är till exempel civilstånd, vad du jobbar med, årsinkomst, hur mycket du vill låna, kontantinsats, om du är ensam låntagare eller om du har en medsökande.
Olika banker olika lånelöften
För att hitta rätt lånelöfte som passar perfekt till dig, kan det krävas att du tar kontakt med olika banker för att jämföra vad de kan erbjuda dig. Alla banker kommer antagligen ge dig olika sorters lånelöften. Och kom ihåg ett lånelöfte är inte lagligt bindande och du kan alltid tacka nej om det inte känns rätt.
Bra att tänka på
Om du går i tankar på att köpa hus eller en bostadsrätt är ett lånelöfte inte bara en indikation på om du kommer få lån eller inte, utan även om hur mycket du får låna till. Först när din låneansökan är godkänd är allt klart. Så ta inte ut segern i förskott bara för att lånelöftet går igenom. Kom även ihåg att det gäller bara 85 % av köpesumman eftersom resterande är kontantinsatsen. Har du inte det i kontanter kan du behöva ta ett privatlån för att täcka den summan.
Giltighetstid
Tänk även på att lånelöftet är giltigt under en begränsad tidsperiod. Se till att klart och tydligt få denna information från din bank när du har fått ett godkänt lånelöfte. Ett vanligt förekommande riktmärke är att ett färdigt lånelöfte är giltigt mellan tre och sex månader. Så när du fått ett lånelöfte har du möjlighet att vara med i budgivningar för intressanta objekt.
Om saker och ting ändras
Om din ekonomiska situation ändras under tiden som ditt lånelöfte är giltigt måste du meddela detta till banken så att de kan revidera ditt lånelöfte så att det är relevant för den inkomst du har. Det gäller både om din ekonomi har blivit bättre eller om den blivit sämre. Har den blivit bättre har du troligtvis möjlighet att få ett högre lånelöfte. Om den däremot har blivit sämre för du dig själv ingen tjänst att utnyttja ett lånelöfte som är högre än vad du kan få i lån. Om du skulle vinna en budgivning och du sedan söker om ett bolån är det troligt att du inte får det lånet beviljat.