Investera pengar 2022

FinansFreak guidar dig att göra det bästa valet för att investera pengar 2022.

Vill du investera pengar för att få hög avkastning på kort eller lång sikt? Och vill du investera med låg eller hög risk?

Investera med hög avkastning

Innan du börjar att investera pengar borde du tänka igenom varför du vill investera, hur länge du kan vara utan dina pengar och vilken risk du är beredd att ta.

Hur stora risker vågar du ta med dina pengar? Vill du till exempel investera dina pengar finns det högre risker än om du placerar dina pengar i ett sparkonto. Ju högre risk du tar med dina pengar desto större chans har du att dina pengar kommer att växa.

Vilket sätt att investera pengar på som är bäst för dig beror på många faktorer, exempelvis:

  • hur länge du vill investera pengarna
  • hur stora risker du har råd att ta
  • om du vill få hög avkastning på kort eller lång sikt
  • vad syftet med investeringarna är

Ett vanligt sparkonto eller fonder har i regel låga risker och ger hög avkastning på lång sikt, medan akier och investering i lån kan ge högre avkastning på kort sikt samtidigt som riskerna är högre.

Så investerar du pengar

Ett sätt att spara pengar är genom att investera, men att investera pengar kommer alltid med en risk. Du borde inte investera pengar utan att planera noggrant.

Börja med att jämföra och undersöka vilka investeringsplattformar som finns. De har i regel olika utbud, möjligheter och villkor. Sen är det bara att välja den plattform som du tycker passar dig och dina investeringsplaner bäst.

När du investerar kommer du behöva lägga ner tid för att lära dig hur det fungerar, och vad som är passande för dig. Ett tips är att enbart investera i något som du har ett intresse av. Du måste också ha is i magen, för kursen kan snabbt ändras. Värdet kan gå upp och ner.

Att investera pengar är något som är långvarigt. För att investera pengar behöver du också klara dig utan dina pengar ett lägre tag.

Några av de vanligaste investeringarna

  • Aktier
  • Fonder
  • Fastigheter
  • Lån
  • Guld
  • Kryptovalutor

Investera i aktier eller fonder

Det är enkelt att komma igång med att investera i aktier. Du kan skapa ett konto hos till exempel Avanza och börja att köpa aktier.

Fördelen med att investera i aktier är att du inte behöver börja med en stor investering. Du kan börja med att investera så lite som 100 kronor varje månad.

Ju större summa du investerar desto högre chans till att köpa dina pengar finns det. Men det finns också en högre chans att du förlorar en stor summa av pengar.

Om du investerar pengar i fonder slipper du att välja vilka aktier själv som du vill investera i. Detta är bra om du är en nybörjare som precis har börjat med att investera pengar.

Investera pengar med hög avkastning

Historiskt sätt är det aktier som har högst avkastning, den brukar ligga på cirka 7-10 % varje år. Lika hög avkastning, eller högre, kan du även få om du investerar i exempelvis fastighetsprojekt och tillväxtmarknader.

Du ska välja aktier som du tror kommer att öka värdet i tid. Därför kräver investeringar att du gör efterforskning och att du har kunskap kring hur marknaden fungerar.

Att få väldigt hög avkastning på investeringar kräver både kunskap och i bland lite tur. Du behöver läsa rapporter, pressreleaser och vara insatt för att kunna investera pengarna redan innan aktien eller marknaden går upp.

Innehåll reviderad Jun 13, 2022

Skribenter

Per Eriksson