Jämför och välj bästa ISK-konto (investeringssparkonto)

Jämför våra handplockade investeringssparkonton och få hjälp att välja ditt bästa ISK-konto som passar dig och dina sparmål.

  • Utvalda ISK-konton som vi anser är bäst
  • Oberoende jämförelse av investeringssparkonton
  • Stora som små nätmäklare med olika fördelar

Jämför ISK-konton

Vilket ISK-konto är bäst?

Vissa nätmäklare har fler aktiva ISK-konton än andra, vi vet däremot att det inte finns ett enskilt ISK-konto som är bäst för alla investerare. Hur mycket du vill spara, värdepappersutbud, avgifter och funktioner är exempel på faktorer som kan spela stor roll när du ska avgöra vilket ISK-konto som är bäst för dig.

Vill du börja spara pengar på ett ISK-konto så hjälper vi dig på vägen genom att jämföra några av de investeringssparkonton vi anser är bäst. 

ISK-konton sägs ofta vara det enklaste sättet and investera och spara utan att behöva deklarera varje köp eller försäljning. Det ger inget huvudbry över bokföring och skatter. Dessutom erbjuder ISK-konton obegränsade möjligheter att flytta kapital mellan olika typer av värdepapper.

Dina val är vår första prioritet.

FinansFreak anser att alla människor och konsumenter skall kunna fatta ekonomiska beslut med tillförsikt och inte göra förhastade beslut. FinansFreak består av nördar med mångårig erfarenhet inom finansbranschen. Vi har skapat verktyg som vägleder och hjälper dig att göra de bästa finansiella valen. Stolta över att all information och alla bedömningar på sajten är objektiva, enkla och gratis.

En del av företagen som listas på webbplatsen är våra partners som kompenserar oss för förmedlade konverteringar. Det kan påverka vilka produkter och tjänster vi listar och recenserar samt var och hur de visas på webbplatsen. Alla bedömningar är dock våra egna, ingen partner kan betala oss för att få positiva omdömen. Läs mer om hur vi arbetar.

Alla investeringssparkonton (ISK)

Populärt investeringssparkonto
Avanza

Avanza ISK

  • Kostnadsfritt att skapa ISK-konto
  • Möjlighet att belåna värdepapper i investeringssparkontot
  • Enkelt och tilltalande gränssnitt
  • Investera manuellt eller med portföljgenerator
  • Öppna konto på 3 min med BankID
  • Endast möjlighet att investera i aktier, fonder och börshandlade produkter

Stark konkurrent till Avanza
Nordnet

Nordnet ISK

  • Inga avgifter för ISK-kontot
  • Gör insättning med Swish eller banköverföring
  • Stort utbud av olika värdepapper
  • Belåna dina värdepapper
  • Endast möjligt att investera i aktier, fonder samt börshandlade produkter
  • Något rörigt gränssnitt enligt många användare

Levler

Levler ISK

  • Aktie- och fondhandel till låga avgifter
  • Värdepapper från Nasdaq Stockholm och Nasdaq First North
  • Har App till iPhone och Android
  • Levler är ombud till Söderberg & Partners

Vad är investeringssparkonto?

Ett investeringssparkonto (ISK) är ett samlingskonto för alla olika typer av investeringar man kan tänkas göra på ett och samma ställe. Det kan vara handel med aktier, fonderandelar, obligationer eller liknande typer av värdepapper.

ISK-konton hålls hos den bank eller investeringsföretag man gjort sin investering genom. Det står konsumenten fritt att ha hur många investeringssparkonton man önskar, och hos olika institutioner om man så vill.

Det är inte heller något som hindrar att man samtidigt har andra investeringar på värdepapperskonton (VP-konton) eller bankdepåer.

Till varje ISK-konto finns det också ett likvidkonto kopplat där rena pengar förvaras. Kanske man inväntar ett visst köp eller har sålt av någonting. En värdepapperlikvidering kan ta upp till två dagar och därefter kan pengarna sändas vidare vart man vill.

Beroende på om man investerar i fonder eller värdepapper läggs även ett fond- eller värdepapperskonto till ISK-kontot.

Nyheter om ISK-konton och investeringar

FinansFreaks senaste nytt inom ISK-konto och investeringar.

Rörelsefrihet med ISK

Oavsett vilka spar- eller investeringsprodukter man valt får man köpa och sälja på nytt hur många gånger och hur ofta man vill. Man kan sälja sina aktier och flytta kapitalet till fondandelar eller tvärtom utan påverkan på vinstskatter.

Vilka typer av affärer passar ett investeringssparkonto?

Med ett ISK-konto kan du köpa och sälja det som kallas för noterade värdepapper. Med detta menas att de är noterade för handel på Stockholmsbörsen eller andra motsvarande handelsplattformar inom EES eller globalt.

Bortsett från aktier kan det röra sig om EFT:er, obligationer, och SPAX:ar. Även covered calls går bra.

Fonder tillgängliga för handel med ett investeringssparkonto har vad man kallar en ISK-markering i den fondlista som respektive bank förser investeraren med. Där hittar du fonder kan man välja mellan som är både svenska och utländska, precis som vanligt.

Att spara i fonder med låga avgifter klassas som ett billigt sätt att pensionsspara, till vilket ett investeringssparkonto passar väl.

Då lämpar sig inte ett ISK-konto

Det är viktigt att förstå att ett ISK-konto i sig inte ger någon avkastnings alls och att pengar som står still på det relaterade likvidkontot inte heller inbringar någon ränta. Följdaktningen är traditionellt rent sparande inte något som man behöver ett ISK-konto för.

Detsamma gäller placeringar med låga vinster över lång sikt. Detta är mest förekommande vid investeringar i räntefonder. Vinsten förloras gentemot skatten som betalas på nytt varje år och den kan till och med gå upp efter ett par år.

Andra typer av värdepapper som inte rekommenderas för ett ISK-konto är premieobligationer. Detta då det dels inte kommer att komma ut fler av dessa och dels då snart alla har förfallit, bortsett från de som finns på Euroclear.

Innan du väljer ett ISK-konto

Oavsett sparform ska man alltid sätta sig in i den form av sparande man vill göra. Marknader och det ekonomiska klimatet varier, men det gör också bankernas erbjudanden och avgifter. Ju mer man vet innan man börjar desto bättre.

Det är inget som hindrar att man har sitt ISK-konto i en annan bank än den man vanligtvis använder. Tillika går det bra att flytta sitt ISK-konto från en bank till en annan om omständigheter förändras.

Man bör också tänka igenom sin egna skattesituation. Vissa typer av investeringar passar bättre att göras genom ett företag än som enskild individ och tvärtom. Större summor kan få skräddarsydda erbjudanden från en bank medans man kanske personligen är jätteintresserad och duktig på aktiehandel, där definitivt ett investeringssparkonto har många fördelar.

Alla ISK-konton hos svenska banker erbjuder handel med fonder och aktier. Antalet fonder man kan välja mellan skiljer dock avsevärt mellan olika banker och bara vissa erbjuder strukturerade produkter.

Avgifter på ett ISK-konto

Med avgift på investeringssparkonton syftar man på de avgifter som uppkommer i samband med köp och försäljning av värdepapper som bland annat aktier, men även fondavgifter om man sparar i fondandelar.

Dessa typer av avgifter är de samma oavsett om handeln görs från investeringssparkontot eller inte. Avgifterna i sig kan skilja beroende på bank, så kolla alltid med den bank just du använder.

I dagsläget är det ingen bank i Sverige som tar ut någon avgift för kontot i sig, vare sig månadsvis eller i form av fasta årliga avgifter. Önskar man använda bankernas förvaltningstjänster varierar kostnaden från gratis till de som tar ut vissa avgifter. Även courtage kan variera från bank till bank.

Risker i ett investeringssparkonto

Risker i ett investeringssparkonto kan kalkyleras på två sätt. Ett är risken för att de investeringar man gjort förlorar i värde och man oavsett behöver betala skatt. Bästa sättet att undvika detta är att fördela högrisk handel med mera säkra och långsiktiga placeringar och hålla sig uppdaterad under mer turbulenta perioder.

För den som inte alls håller på med spekulativ handel handlar det om att räkna ut vad vinstmarginalen är, så inte avgifter och skatt tar ut vinsten. Brytningsgränsen 2023 är 2,94 procent, vilket är det minsta man alltså behöver gå med vinst för att inte gå minus.

Beräkning av skatt

Vinster och förluster beskattas inte, i stället skattar man en årlig skatt på 30 % av schablonintäkten. Schablonintäkten i sin tur är summan av värdet på samtliga tillgångar och finns alltid listad i de årliga kontrolluppgifter ens investeringsföretag skickat in till skatteverket.

Av det totala kapitalunderlaget är schablonintäkten idag 2,94%. Den procentsatsen räknas ut i relation till statsräntan och kan följaktligen ändras över tid. Skatteverkets hemsida har en automatiserad kalkylator om man vill räkna på det själv.

Så å ena sidan beskattas inte vinster, men å andra sidan tillåts inga avdrag för förluster och administrativa avgifter. Utgifter som depåavgifter eller fondavgifter tillåts inte heller att dras av. Flyttar du värdepapper från en annan typ av depå till ett investeringssparkonto räknas likvideringen som kapitalvinst och ska deklareras därefter.

Vem får inneha ett ISK-konto?

Ett ISK-konto får bara innehas av en enskild individ eller ett dödsbo. Man får inte ha det gemensamt och det får heller inte innehas av företag och föreningar.

Skydd och garantier

Ett ISK-konto, oavsett institution, skyddas av den statliga insättningsgarantin vad det gäller penninginsättningar och investerarskydd när det gäller handel med värdepapper.

Kan ett ISK-konto avslutas?

Ja, det kan det. Det görs av banken på kundens begäran och eventuella försäljningsvinster noteras och beskattas som kapitalvinster.

Fördelar med ISK

  • Enkelt att köpa och sälja värdepapper (kan göras även från bankappar)
  • Långsiktigt sparande i aktier och fonder då förväntad beskattning är lägre
  • Kapital är inte bundet och tillgångar kan alltid säljas och tas ut
  • Värdepapper ägs direkt vilket innebär att man står med på ägarlistor vid bolagsstämmor om man investerat i aktier
  • Är man nybörjare erbjuder vissa banker fri förvaltningshjälp
  • Enkelt att deklarera med rekordlåg schablonskatt och förifyllda kontrolluppgifter
  • Skyddat av statligt investeringsskydd och insättningsgaranti
  • Ingen avgift för själva kontot

Nackdelar med ISK

  • Förluster och avgifter är inte avdragsgilla i skattedeklarationen
  • Skatten dras även om man gått med förlust
  • Finns inget val av försäkringsskydd
  • Rekommenderas inte för långsiktiga placeringar med låg avkastning (räntefonder) eller investeringar i premieobligationer
  • Handel med optioner görs inte via investeringssparkonto
  • Alla pengar på kontot bör alltid vara investerade då ingen ränta utgår
  • Uttag kan inte alltid göras via internet utan sker via formulär

Innehåll reviderad Maj 16, 2024

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska