Spara pengar med ränta 2024

Jämför sparkonton, investeringskonton och nätmäklare för att hitta ditt bästa ställe att spara pengar på och få avkastning från ränta.

Kom igång här

Hur vill du spara pengar?

Välj någon av de mest populära alternativen för att spara pengar. Jämför sedan aktörer, mäklare och konton för att välja det smartaste och bästa stället för dig att spara pengar.

FinansFreak hjälper dig att hitta de bästa alternativen för olika syften med sparande. Vill du spara pengar för buffert, bostad, bil eller investera för få hög avkastning? Vi listar och jämför alternativ för alla ändamål.

Spara pengar med låg eller hög ränta

Med vår hjälp kan vi göra det enklare för dig att hitta ett bra sparkonto där du kan spara pengar med ränta som både är låg och hög.

Du kan både spara pengar med fast och rörlig ränta. Väljer du att spara pengar på ett konto där pengarna är låsta får du oftast högre ränta.

Du kan också spara pengar utan insättningsgaranti där räntan är högre, men där är också risken högre.

Sätt ett mål för att spara pengar

När du börjar att spara pengar är ett tips att sätta ett mål på vad du vill åstadkomma med ditt sparande. Det är mer motiverande att börja investera pengar om du har ett mål, och när du vet varför du behöver spara pengar.

Du borde alltid spara en viss procent av dina inkomster ifall något oväntat skulle hända. En vanlig rekommendation är att försöka spara omkring 20 procent.

För att räkna ut hur mycket pengar du har råd att investera och spara borde du göra en budget och KALP-kalkyl. Hur mycket har du råd med att spara eller investera varje månad? Är det pengar du kommer att klara dig utan? Då kan du ta mer risker med dina pengar.

Tips för att spara pengar

  • Gör en budget där du har koll på alla dina utgifter. Var kan du minska dina utgifter?
  • Ha ett mål med ditt sparande och varför du vill spara
  • Börja att spara tidigt och försök att spara ett fast belopp varje månad som du inte rör
  • Investera smart genom att sprida riskerna
  • Ta inga råd från självutnämnda experter

Innehåll reviderad Jul 13, 2023

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska