KALP-kalkyl

Gör en enkel KALP-kalkyl i vår kalkylator, ladda ner en KALP-mall och lär dig allt du behöver veta om en kvar att leva på-kalkyl.

Gör en KALP-kalkyl

KALP – Kvar att leva på-kalkyl

KALP är en förkortning för kvar att leva på och är en kalkyl långivare gör för bedöma att du har tillräckligt betalningsutrymme för lånet du sökt.

I en KALP-kalkyl subtraheras dina inkomster med fasta och rörliga utgifter för att beräkna hur mycket du har kvar att leva på. Alltså inkomster minus utgifter.

En kvar att leva på-kalkyl kan även användas som budgetmall för din privatekonomi. Ett enkelt sätt att hålla koll på kostnader och göra budget varje månad.

KALP-kalkylator

Kalkylator för att göra en enkel KALP-kalkyl.

Summera dina eller hushållets månatliga inkomster, sparande samt fasta och rörliga utgifter för att se vilka marginaler som finns i månadsbudgeten.

Kr/mån
Lön/bidrag m.m. efter skatt.
Kr/mån
Hyra, värme, el, försäkringar m.m.
Kr/mån
Skatt, försäkring, bränsle m.m.
Kr/mån
Övriga försäkringar, a-kassa m.m.
Kr/mån
Kläder, lån, förbrukningsvaror m.m.
Kr/mån
Buffert, pension m.m.
  • {{ error }}
  • Inkomster {{ totalIncome.toLocaleString('sv-SE') }} kr
  • Utgifter {{ totalExpenses.toLocaleString('sv-SE') }} kr
  • Sparande {{ form.saving.toLocaleString('sv-SE') }} kr
  • Kvar att leva på {{ kalp.toLocaleString('sv-SE') }} kr

Kvar att leva på Excel-mall

Vill du göra en detaljerad kvar att leva på-kalkyl kan du ladda ner FinansFreaks egna Excel KALP-mall.

I KALP-mallen kan du fylla på med inkomster och utgifter varje månad och använda mallen för att göra en budget.

Mallen har förifyllda exempel på inkomst och utgifter. Lägg till och ta bort kostnadsposter för att beräkna din egna kvar att leva på-kalkyl.

Ladda ner KALP-mall

Vad ingår i en KALP-kalkyl?

KALP-kalkyler innehåller hushållets samtliga inkomst och utgifter, exempelvis:

  • Lön/bidrag
  • Lån och skulder
  • Boendekostnader
  • Driftskostnader
  • Levandekostnader och nöjen
  • Sparande

Fasta avgifter brukar vara enkla att räkna ihop medan rörliga utgifter kan vara svårare.

Hur räknar långivare KALP?

I samband med låneansökan vill långivaren få grundläggande uppgifter om din ekonomi, såsom inkomster, boendekostnader, familjesituation samt kostnader för lån och krediter. Dessa uppgifter kan användas som grund för långivarens KALP-kalkyl.

Hur långivare gör kvar att leva på-kalkyler och vilka kostnader som ingår varierar. Ofta används schablonbelopp för levnadskostnader som kan hämtas från Konsumentverket.

Konsumentverket gör varje år beräkningar för vad en rimlig kostnad kan vara för några av de vanligaste utgifterna i ett hushåll.

Vi beräknar utifrån ålder, kön eller hushållsstorlek.

Vi utgår ifrån vad som vanligtvis behövs för att leva ett bra vardagsliv, oberoende av hushållets inkomster. Det handlar varken om överkonsumtion eller nödtorft.

konsumentverket.se

Varje år gör Konsumentverket beräkningar för vad ett hushålls skäliga levnadskostnader är. I genomsnitt räknar banker att en ensamstående person har hushållskostnader på 9 900 kr varje månad (siffror från 2020).

Om långivarens kvar att leva på-kalkyl har ett negativt resultat på sista raden är sannolikehten att du blir beviljad lån väldigt låg.

En nackdel med att använda schablonbelopp i KALP-kalkyler är att kalkylen inte blir individanpassad. Banker och långivares KALP-kalkyler har fått mycket kritik för att schablonbeloppen är för höga mot vad de är i verkligheten, vilket gör att många personer nekas bolån och andra lån.

Banker räknar på ränteökningar

När du ansöker om bolån gör banken även beräkning i KALP-kalkylen för att du ska klara en potentiell ränteökning.

Vilken kalkylränta bankerna använder i kvar att leva på-kalkylerna varierar. Enligt Finansinspektionen användes i snitt kalkylräntan 6,8 procent år 2020.

Syftet med att räkna på ränteökningar i KALP-kalkylerna är att banken vill säkerställa att du klarar av stigande räntor och har goda marginaler i budgeten.

Hur mycket ska man ha kvar att leva på?

Hur mycket man ska ha kvar att leva på är individuellt och beror på de ekonomiska förutsättningarna. Dina behov och prioriteringar avgör hur mycket du bör ha kvar att leva på.

Har du för lite pengar kvar i slutet av månaden kanske du behöver planera om dig budget. Har du mycket pengar kvar kanske du kan spara mera.

60/20/20-principen

En bra budget att sträva efter är 60/20/20-principen där inkomsten fördelas på:

  • 60% levnadskostnader (boende, mat m.m.)
  • 20% sparande (buffert, pension, barnsparande m.m.)
  • 20% nöjen (restaurang, resor, bio m.m.)

Kan du leva efter denna princip bygger du upp ett tryggt sparande samtidigt som räkningar betalas och 20 procent av lönen kan användas till nöjen och roliga saker.

Utforska fler kalkylatorer

Kalkylatorn för att beräkna lånekostnad är inte vår enda kalkylator. Vi har många fler kalkylatorer för att göra finansiella uträkningar.

Innehåll reviderad Okt 27, 2023

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
  • LinkedIn

Referenser

Några källor som använts innehållet om KALP-kalkyl

Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska