Investera pengar i lån och p2p-lån

Vill du investera pengar i lån och krediter så finns det ett flertal investeringsplattformar på den svenska marknaden. Vi jämför ledande plattformar där du kan investera i lån för privatpersoner, så kallade p2p-lån, och företagslån.

Du kan antingen manuellt välja vilken typ av lån du vill investera i eller låta investeringsplattformarna investera i lån åt dig automatiskt.

Att investera i lån är alltid förenat med risker. Om ett lån blir en kreditförlust är det inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Dina val är vår första prioritet.

FinansFreak anser att alla människor och konsumenter skall kunna fatta ekonomiska beslut med tillförsikt och inte göra förhastade beslut. FinansFreak består av nördar med mångårig erfarenhet inom finansbranschen. Vi har skapat verktyg som vägleder och hjälper dig att göra de bästa finansiella valen. Stolta över att all information och alla bedömningar på sajten är objektiva, enkla och gratis.

En del av företagen som listas på webbplatsen är våra partners som kompenserar oss för förmedlade konverteringar. Det kan påverka vilka produkter och tjänster vi listar och recenserar samt var och hur de visas på webbplatsen. Alla bedömningar är dock våra egna, ingen partner kan betala oss för att få positiva omdömen. Läs mer om hur vi arbetar.

Investeringsplattformar för lån

FundingPartner

FundingPartner P2P-investering

Serviceavgift

1%

Förväntad avkastning

5–15%

Investering och fakta

Investering
 • Lägsta investering 1 000 kr
 • Högsta investering Ingen
 • Mobil-app Ja
Om FundingPartner P2P-investering

Öppna ett investeringskonto hos FundingPartner och investera i nordiska företagslån genom crowdlending. Investeringar görs till nordiska företag som vill låna pengar för tillväxt eller fastighetsprojekt. FundingPartner har få antal lån med realiserad förlust senaste åren.

Fördelar och betyg

 • Investera i nordiska företagslån och fastighetslån
 • Lån med varierande löptider och räntor
 • Tydlig riskvärdering och riskklass på varje lån
 • Backas av Schibsted

Savelend

Savelend P2P-investering

Serviceavgift

10%

Förväntad avkastning

7-9%

Investering och fakta

Investering
 • Lägsta investering 1 000 kr
 • Högsta investering Ingen
 • Mobil-app Nej
Om Savelend P2P-investering

SaveLend är ett börsnoterat bolag som erbjuder investeringskonto där du kan investera i olika typer av krediter. Insättningar kan göras via Trustly (minst 1000 kr) eller banköverföring (ingen minsta gräns). Beroende på hur mycket du investerar eller om du är aktieägare kan du få reducerad serviceavgift och avgift på andrahandsmarknaden.

Fördelar och betyg

 • Automatiskt eller skräddarsydd investering
 • Investera i P2P-lån, fastigheter, m.m.
 • Månadssparande eller engångsinsättning

Att investera i p2p-lån

P2p-lån är en typ av investering för den som lånar ut pengar. Många använder lån av den här typen för att komplettera andra, mer traditionella investeringar, som fondinvesteringar eller investeringar i aktier.

Vid investeringar i peer to peer-lån brukar man använda sig av mellanhänder, det vill säga p2p-företag som specialiserat sig inom området och erbjuder investeringar via plattformar.

Plattformarna fungerar som marknadsplatser online. Den som investerar i p2p-lån sätter in kapital som sprids ut mellan en mängd olika låntagare. Generellt kan man säga att p2p-bolagen garanterar att lånen sker enligt ett strikt uppställt regelverk som ska skydda både låntagare och långivare.

Vikten av att välja rätt plattform

Funderar du på att investera i lån? Marknaden för att investera i lån och p2p-lån har växt stadigt, i dag finns det flera olika aktörer som erbjuder investeringar i p2p-lån i Sverige.

Som långivare behöver du först och främst hitta en aktör, det vill säga en plattform som du kan använda dig av för din investering. Oavsett om du ska ta ett p2p-lån eller vill investera i ett p2p-lån behöver du hitta rätt mellanhand för lånet.

Välj en plattform med goda omdömen som funnits på marknaden ett tag. En bra plattform effektiviserar processen för låntagare och långivare och kapar de utgifter som en traditionell bank skulle ha tagit.

När du väl hittat en plattform kommer du sätta upp ett konto hos denna. Du väljer sedan vilken summa du vill låna ut. Sedan sprids pengarna ut mellan olika låntagare. Att pengarna sprids ut innebär att riskerna sprids.

Hur riskspridningen ser ut och går till beror på valet av plattform. En del aktörer har en slags färdiga paketlösningar som automatiserar processen, medan andra plattformar låter investeraren själv bestämma hur många låntagare lånet ska spridas på.

Efter en viss förutbestämd period betalas lånet tillbaka och investeraren får tillbaka pengarna plus ränta. Ett peer to peer lån kan vara allt från ett litet sms-lån till ett lån på flera hundra tusen kronor.

Fördelar att investera i lån och p2p-lån

Det finns en mängd fördelar med att investera i lån. Som investerare får du en avkastning som inte påverkas av de vanliga svängningarna på börsen. Avkastningen är dessutom generellt stabil och den betalas ut löpande. En annna fördel är att du kan skapa en ränta på ränta-effekt. För låntagaren är en fördel att man slipper bankernas höga avgifter.

Precis som med alla lån och investeringar kommer peer to peer med en viss risk. Denna är främst kopplad till likviditet- och kreditrisk. Den som investerar kan inte få ut pengarna när de vill och det finns en risk att låntagaren inte kan betala tillbaka. Peer to peer-lån är en relativt ny form av lån och en del experter varnar för att de inte gått igenom en fullständig ekonomisk cykel. Det finns inte data på hur de klarar sig i vid finansiell kris.

 • Stabil avkastning
 • Lägre risk än att investera i aktier (om du sprider riskerna över flera olika lån)
 • Avkastningen är ofta högre än sparkonton
 • Du kan få ränta på ränta-effekt
 • Enkelt att komma igång

Nackdelar att investera i lån

Regelverket för ISK tillåter i dagsläget inte att investeringar i lån görs via ett ISK-konto. Den depå du investerar från kan bland annat kallas investeringskonto.

Ränta som du tjänar när du investerar i lån måste därför beskattas som inkomst av kapital med 30 %.

Investering i P2P-lån steg för steg

Du kan snabbt registrera dig på en plattform som erbjuder investeringar i lån och p2p-lån.

Här kommer en enkel steg-för-steg guide för hur du går tillväga:

 1. Registrera dig med ditt mobila BankID hos den plattform du väljer. Ibland kan du få svara på några frågor om ditt sparande
 2. Gör en insättning via någon av de betalningsmetoder som plattformen erbjuder
 3. Välj vad du ska investera pengarna i
 4. Vänta på att du ska börja få in avkastning

När du har skapat ett konto kan du när som helst logga in och se hur det går. Många plattformar har också utvecklat en egen app så du lättare kan hålla koll på dina investeringar.

Risker med att investera i lån

Det finns alltid en risk när du investerar, p2p-lån och företagskrediter är inget undantag. Då handlar det främst om kreditrisken. Det finns en risk att låntagaren inte har råd att betala tillbaka lånet och investeringen kan sluta som en kreditförlust.

En annan risk är att plattformen du använder går i konkurs. Det påverkar dock sällan dina investeringar eftersom du själv äger skuldebrevet. Du kan dock inte göra några nya investeringar.

 • Det finns inte en insättningsgaranti
 • Summan är låst under en viss tid
 • Risk att låntagaren inte kan betala tillbaka, sprid alltid lånet på flera låntagare
 • En realtivt ny form av lån

Serviceavgift

Alla företag som tillhandahåller en plattform tar ut en avgift som är obligatorisk att betala. Det är så de kan gå i vinst och fortsätta utveckla sina tjänster.

Denna avgiften dras dock bara om du får avkastning. Avgiften skiljer sig också mellan olika plattformar.

Vanliga frågor om att investera i lån

Hur kan jag investera i lån?

Hur mycket kan jag få i avkastning?

Hur tjänar jag pengar på min investering?

Kan företag investera i lån?

Vem kan investera i ett P2P-lån?

Innehåll reviderad Jul 13, 2023

Skribenter

Per Lindow
 • Per Lindow
 • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
 • LinkedIn
Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska