Ränta på ränta-effekten

Ränta på ränta-effekten innebär att du ökar värdet på ditt kapital genom ränta på ränta som tidigare är utbetald. Du får ränta på den ränta som ditt sparande har genererat.

Fortsätt läsa

Vad är ränta på ränta?

Ränta på ränta-effekten innebär att ditt sparande ökar i värde från både ränta på kapitalet och tidigare ränta som betalats ut. Med andra ord får du ränta på den ränta som din investering eller sparande redan har genererat.

Du kan få ränta på ränta från exempelvis sparkonton, fonder, aktier och investeringskonton. Dina investeringar växer genom redan intjänat kapital eller ränta som kan liknas vid en snöboll som rullas i en nedförsbacke och bara växer och blir större.

När det gäller sparkonton behöver du inte göra något själv för att få ränta på ränta. Så länge pengarna sitter kvar på sparkonton växer värdet med tiden.

Fonder och aktier kan stiga i värde och möjlighet till avkastning på avkastning. Däremot får du ingen ränta på samma sätt som på ett sparkonto.

Ränta på ränta exempel

Det finns en enkel formel du kan använda dig av för att räkna ut ränta på ränta-effekten.

Ränta på ränta-formel:

sparbelopp x (1 + årsränta i %)antal år = värdet

Om du exempelvis sparar 10 000 kr på ett konto som har 2 procent ränta och låter pengarna ligga är värdet efter fem år 11 040 kr, 1040 kr intjänad ränta och ränta på ränta.

Om du dessutom sparar ytterligare 1000 kr varje månad blir det totala värdet efter fem år 74 059 kr och 4 059 kr intjänad summa genom ränta på ränta.

Ränta på ränta genom aktier

Investerar du pengar i aktier kan du få ränta på ränta-effekten, främst genom så kallade utdelningsaktier. En utdelningsaktie är aktier i bolag som betalar ut delar av sin vinst till sina aktieägare.

Äger du utdelningsaktier kan du återinvestera utdelningar i nya aktier som i sin tur kan öka i värde och ge ränta på ränta-effekten.

Avanza
  • Handla utdelningsaktier och få ränta på ränta
  • Ett av marknadens största utbud av aktier
  • Sveriges nöjdaste kunder 10+ år i rad

Ränta på ränta genom fonder

Vissa fonder har utdelningsaktier i sin portfölj. I dessa fall går utdelningen in i fonden och det är fondförvaltaren som bestämmer hur utdelningen investeras.

Sparar du pengar i fonder som äger utdelningsaktier kan du få en långsiktig ränta på ränta där fondförvaltaren återinvesterar utdelningarna åt dig i nya fondandelar. Dessutom slipper du courtage-avgifter.

Vanliga frågor om ränta på ränta

Finns det en formel för ränta på ränta?

Hur fungerar ränta på ränta i fonder?

Vad är ränta på ränta?

Innehåll reviderad Jul 13, 2023

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska