Bryttider för överföring mellan banker

Se vilka bryttider svenska storbanker har för överföring mellan banker.

 • Bryttider för Swedbank, Handelsbanken, Nordea och SEB
 • Även bryttider för Danske Bank och Länsförsäkringar bank

Se alla bryttider

Vilka bryttider har storbankerna?

De gånger du gör en banköverföring till ett konto som har en annan bank än vad du själv har tar det ofta ett par dagar innan pengarna blir synliga. Detta gäller även om en bank som du själv inte är kund hos ska föra över pengar till dig. Men varför är det så? Pengarna blir ju synliga direkt om överföringen görs mellan konton som har samma bank!

Hur frustrerande det än må vara beror detta på att bankerna har olika regleringar för olika överföringar. Bryttid är den tid det tar att få över pengar från ett konto hos en bank, till ett annat konto hos en annan bank. Hur långa denna bryttid är varierar mellan olika banker. Så vilka bryttider har de svenska storbankerna? Det går vi igenom nedan.

Vad menas med bryttid?

När du för över pengar från ett konto hos en viss bank, till ett konto hos en annan bank är det väldigt vanligt att det tar några dagar innan det att pengarna syns på kontot. Denna väntetid är det som kallas för bryttid, det vill säga den tid det tar för pengarna att "bryta sig loss" från den ena banken till den andra banken.

Trots att vi nu lever i en väldigt modern tid med stora influenser från den tekniska och digitala världen verkar dock banköverföringar vara något som sitter fast i det förflutna. Bankernas hantering av olika kontoöverföringar har såklart förbättrats under åren, inte minst med hjälp av smarta tjänster som Swish.

I jämförelse med hur den tekniska utvecklingen ser ut överlag har utvecklingen och förbättringen för just banköverföringar gått väldigt långsamt. Att det idag inte är möjligt att direkt få pengarna synliga på kontot om de skickas från en annan bank än din egen är för många mycket märkligt.

Olika bryttider hos olika banker

Att ha koll på vilka bryttider de olika svenska bankerna har kan vara väldigt fördelaktigt, det både för dig själv och för den du ska göra en banköverföring till. Du kan då ställa dig in på hur många dagar en banköverföring kommer ta från ett visst konto till ett annat, och då även beräkna när pengarna kommer dyka upp på ditt eller mottagarens konto.

På så sätt slipper du känna en oro för att pengarna skulle ha skickats till fel konto eller att ett problem skulle ha uppstått på vägen. Skulle det däremot visa sig att betalningen dröjer enligt de bryttider du har att förhålla dig till är det lättare att ta itu med situationen då.

Bryttider SEB

Hos SEB sker så kallade interna överföringar, det vill säga banköverföringar mellan två konton hos SEB, direkt. Däremot kan hanteringen av banköverföringar till ett konto hos en annan bank ta längre tid. När det kommer till SEB och bryttider kan de variera beroende på när och hur överföringen genomfördes:

 • Vardag före kl. 06.00 – mottagaren ska ha pengarna på kontot senast kl. 09.30 samma dag
 • Vardag före kl. 09.00 – mottagaren ska motta pengarna samma dag senast kl. 12.30
 • Vardag före kl. 11.00 – mottagarens pengar ska finnas på kontot samma dag senast kl. 15.05
 • Vardag före kl. 13.45 – mottagaren ska ha pengarna på kontot senast kl. 17.20 samma dag
 • Vardag efter kl. 13.45, samt lördag och helgdag – mottagarens pengar ska finnas på kontot senast nästkommande vardag kl. 09.30

Hos SEB dras pengarna från den som genomför banköverföringen kl. 23.45 dagen innan de ska finnas på mottagarens konto. För helger och helgdagar gäller kl. 23.00.

Bryttider Swedbank

Precis som hos SEB sker internöverföringar mellan kunder hos Swedbank så snart de har genomförts.

När det däremot kommer till överföringar till andra konton hos andra banker ser det annorlunda ut. De bryttider som gäller vid överföring mellan olika banker hos Swedbank är dessa:

 • Vardag före kl. 13.00 – mottagaren ska ha pengarna på konto samma dag
 • Vardag efter kl. 13.00 – mottagarens pengar ska finnas på kontot nästa helgfria vardag
 • Lördag och helgdag – pengarna ska nå mottagarens konto nästa helgfria vardag

Bryttider Handelsbanken

Även hos Handelsbanken sker överföringar mellan två av bankens kunder direkt.

För betalningar till konton hos andra banker gäller dock andra regleringar – du ska då kolla på bryttider för överföring mellan olika banker hos Handelsbanken:

 • Vardag före kl. 08.45 – pengarna ska nå mottagarens konto senast kl. 12.30 samma dag
 • Vardag före kl. 11.45 – mottagaren ska ha pengarna på sitt konto senast samma dag kl. 15.05
 • Vardag efter kl. 14.00 – mottagarens pengar dyker upp på konto nästa bankdag
 • Lördag, helgdag och röd dag – pengarna når mottagarens konto nästa helgfria vardag

Bryttider Nordea

Du som är kund hos Nordea kan förvänta dig att pengarna når ditt eller mottagarens konto samma dag, såvida mottagaren även den är kund hos Nordea.

Är mottagaren kund hos en annan bank gäller dessa bryttider:

 • Vardag (bankdag) före kl. 13.30 – pengarna ska nå mottagarens konto senast samma dag
 • Vardag efter kl. 13.30 – mottagaren ska ha pengarna på kontot senast nästa bankdag

De dagar som inte räknas som bankdagar hos Nordea är följande: midsommarafton, julafton, nyårsafton och allmänna helgdagar.

Bryttider Danske Bank

Hos Danske Bank förekommer olika bryttider endast för banköverföringar till konton hos andra banker, inte för interöverföringar.

Bryttiderna hos Danske Bank är:

 • Vardag före kl. 13.30 – pengarna når mottagarens konto senast samma dag
 • Vardag efter kl. 13.30 – nästkommande vardag ska pengarna finnas på mottagarens konto

För banköverföringar som genomförs på andra dagar än bankdagar kommer pengarna dra från betalarens konto nästkommande bankdag. Pengarna ska sen finnas hos mottagaren senast om två bankdagar.

Bryttider Länsförsäkringar bank

Som hos alla ovanstående storbanker erbjuder Länsförsäkringar bank dig som kund att genomföra direktbetalningar till konton hos andra bankkunder.

Om mottagaren för betalningen däremot är kund hos en annan bank gäller dessa bryttider:

 • Vardag före kl. 10.00 (plus- och bankgiro) – överföringen genomförs samma dag
 • Vardag före kl. 13.45 – mottagaren ska få pengarna på sitt konto senast samma dag
 • Vardag efter kl. 13.45 – pengarna når mottagarens konto nästkommande bankdag

Vad påverkar bankernas bryttider?

Så vad är det egentligen som påverkar denna förlängda banköverföring mellan olika banker? Jo, det beror på att alla banköverföringar och transaktioner som genomförs går via centralbankens betalningssystem, RIX – allt ska skötas och hanteras där.

Riksbankens system utgör en av de absolut viktigaste grundpelarna i det betalningssystem som styr hela vårt land. Detta system har i sin tur angett de bryttider som de olika bankerna ska använda sig av, vilket innebär att dessa kan variera. En viss bank kan ha helt egna bryttider mellan olika konton, precis på samma sätt som att de kan ha olika tider för olika överföringar.

Kommer betalningarna från olika banker är hanteringen därmed lite extra komplicerad och tar längre tid. Det hela har alltså egentligen att göra med att alla banköverföringar ska utföras på rätt sätt, för allas säkerhet.

Innehåll reviderad Maj 31, 2024

Skribenter

Per Lindow
 • Per Lindow
 • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
 • LinkedIn
Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska