Hur tar man ett SMS-lån?

Hos de flesta SMS-långivare tar du SMS-lån genom formulär på långivarens webbplats. Det enda som krävs är dina uppgifter och e-legitimation, exempelvis BankID, för att styrka din identitet och signera skuldbrev.

Tar du ett SMS-lån som är en kontokredit kan du även göra nya uttag hos vissa långivare genom att skicka ett SMS. I grund och botter tar man SMS-lån genom digital ansökan.

Är SMS-lån ett nytt fenomen för dig? Då har du kanske inte så bra koll på hur man tar ett SMS-lån och vilka steg som finns? Vi har skapat en enkel guide med övergripande steg hur du kan göra för att ta ett SMS-lån och hur processen vanligtvis fungerar.

 • Du behöver
 • Dator, mobil eller surfplatta
 • Email
 • Mobilnummer
 • Svenskt bankkonto
 • Bra att ha
 • BankID
 • Inkomstuppgifter
 • Utgiftsuppgifter
 • Tidsåtgång
 • 15 minuter

Jämför SMS-lån

Börja med att jämföra SMS-lån här på FinansFreak eller någon annan stans. Tänk efter vilket lånebelopp som är nödvändigt för dig, vilken amorteringstakt som passar dig bäst och om du föredrar specifika villkor eller egenskaper på lånet.

Var noga med att titta på allt från handläggningstider och grundkrav till avgifter och omdömen. Läs alltid på långivarnas webbplatser och villkor för att vara säker på att alla uppgifter stämmer.

Jämför SMS-lån hos FinansFreak

Ansökan om SMS-lån

När du hittat en, eller kanske flera, långivare som matchar dina preferenser gå du till långivarens webbplats för att påbörja din ansökan om lån. Hos FinansFreak kommer du enkelt vidare till långivaren genom att klicka på den gröna knappen "Till ansökan".

Nu är det bra om du har personliga uppgifter tillgängliga, exempelvis:

 • din inkomst
 • boendekostnader
 • kostnader för eventuellt övriga lån och krediter
 • bankkontonummer

Oavsett om du tar ett SMS-lån eller annan typ av lån måste långivaren veta hur din ekonomiska situation ser ut för att säkerställa att det inte finns några risker med att låna ut pengar till dig.

Hos vissa långivare inleds ansökan med att du får välja lånebelopp/kreditgräns och eventuell löptid, annars sker detta i steg två efter att du uppgett exempelvis personnummer, e-post och telefonnummer.

Ett fåtal långivare erbjuder än idag möjlighet att ansöka via SMS, via webbläsaren är dock enklast.

Ansökningsformulär för SMSlån

Slutför ansökan

När du har fyllt i alla uppgifter och följt alla steg i ansökningsprocessen är det dags att skicka in din ansökan om SMS-lånet. Vanligtvis används BankID för att signera ansökan, andra e-legitimationer förekommer också.

Saknar du BankID är risken stor att du inte kan ansöka om SMS-lån. Ett fåtal långivare kan skicka ut skuldbrev per post men det är ovanligt.

Skicka in ansökan

Invänta besked och signera

Är det inte några oklarigheter med din ansökan får du i regel besked inom några minuter. I bland händer det att långivaren måste titta manuellt på ansökningar och då kan besked dröja. Behöver långivaren kompletterande uppgifter från dig kan det hända att dom efterfrågar detta eller ringer upp dig för kontrollfrågor.

Blir lånet beviljat ska du nu erhålla en så kallad SEKKI-blankett med villkor, ränta och avgifter. Vissa långivare betalar nu ut lånet direkt medan vissa kräver att du signerar ett så kallat skuldbrev (avtal).

Ditt SMSlån betalas ut

Nu är det bara att vänta på att pengarna ska komma in på ditt konto. Det kan ta från några minuter upp till 1–2 bankdagar, beroende på vilka utbetalningstider långivaren har. Det är relativt vanligt att du får ett SMS när lånet betalas ut från långivarens bank.

Blev din ansökan beviljad en förmiddag på en vardag har du i regel pengarna på kontot samma dag. Beviljades den på eftermiddagen en vardag har du i regel pengarna på kontot nästkommande helgfria vardag.

Ett fåtal långivare betalar ut SMS-lån dygnet runt till storbanker. Har du bankkonto hos en storbank och ansökt om lån hos en av dessa långivare kan pengarna vara på ditt konto så snabbt som på 10–15 minuter.

Pengar betalas ut

Lånet ska betalas tillbaka

Nu är det snart dags att börja betala tillbaka lånet. Hur många avbetalningar som ska göras beror på löptid och om du tagit ett kreditlån eller vanligt SMS-lån med fast löptid.

Hur lånet ska betalas tillbaka varierar. Det kan vara genom exempelvis autogiro, e-faktura eller pappersfaktura.

Innehåll reviderad Dec 11, 2023

Skribenter

Per Lindow
 • Per Lindow
 • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
 • LinkedIn
Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska