5 tips om du vill låna till en bostad

Funderar du på att köpa en ny bostad? Det är ett stort beslut som får stor påverkan på privatekonomin.

Nästan alla behöver ta ett bolån. Här får du vägledning och tips om vad du behöver tänka på.

1. Vad får bostaden kosta?

Hur mycket du kan låna avgörs av din ekonomiska situation. Du behöver kunna klara av bolånets månadskostnad, även om räntan skulle höjas i framtiden. Bankerna brukar själva göra en beräkning där många faktorer ingår. Där märks givetvis inkomst och övriga krediter, men också om man till exempel har barn som bor hemma, eller om du är bilägare. En enkel lösning är att använda en bolånekalkyl som erbjuds av de flesta banker. Du fyller bara i dina uppgifter, sedan får du se hur mycket du maximalt kan få låna.

2. Val av långivare

Många väljer att använda sig av sin vanliga bank. Dock finns det pengar att spara på att jaga det allra bästa bolåneerbjudandet. För stora bolån kan en ränteskillnad på någon tiondels procent ge större effekt än du tror. Visserligen brukar det i efterhand gå att flytta bolån till en annan långivare, men rådet är ändå att lägga tid på jämförelser. Det kan också hända att din nuvarande bank är beredd att matcha en annan banks erbjudande, förutsatt att du stannar som kund hos dem.

3. Skaffa ett lånelöfte

När du har en bättre uppfattning om vilket lånebelopp som är aktuellt och vilken bank som ger bäst låneerbjudande är det dags att skaffa ett lånelöfte. I så fall vänder du dig bara till den utvalda banken och fyller i en ansökan. Idag görs det enklast på nätet och vanligtvis har du svar inom 24 timmar. Att ha ett lånelöfte är ofta en förutsättning för att få vara med i en budgivning. Tänk på att lånelöften är tidsbegränsade. I regel brukar de vara giltiga i omkring 6 månader eller tills det sker en större ändring i privatekonomin. Går tiden ut är det bara att ansöka om ett nytt lånelöfte.

4. Skriva kontrakt och betala handpenning

Skulle du vinna budgivningen är det dags att skriva under ett köpekontrakt. Att tänka på är att det krävs en kontantinsats på minst 15 % av slutpriset. Bäst är att ha pengar sparade eller till exempel använda vinsten från försäljningen av din nuvarande bostad. En alternativ lösning är att ta ett privatlån för att ha råd med kontantinsatsen. Det är inte rekommenderat, men fungerar för den som har utrymme i sin ekonomi och klarar av att hantera den ökade månadskostnaden.

5. Räntebindningstid och amortering

Bolån kan bindas till en viss ränta under en viss tidsperiod. Du kan ha en rörlig 3-månaders ränta eller till exempel binda räntan i 1-10 år. Vad som lönar sig beror på hur den framtida ränteutvecklingen kommer se ut. Vill du gardera dig mot stigande ränta är det klokt att binda räntan på lång sikt. Då vet du exakt vad du ska betala under bindningstiden. Vill du istället försöka utnyttja en gynnsam ränteutveckling kan du välja rörlig ränta.

Angående amorteringen bör du tänka på amorteringskravet. Är lånet över 4,5 gånger bruttolönen måste du amortera en extra procent av det totala lånebeloppet årligen. Vill du sänka kostnaden för bolånet lönar det sig en snabb amorteringstakt, även om du inte omfattas av amorteringskravet.

Innehåll reviderad Jul 13, 2023

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska