Maxa avdrag i deklarationen

Det finns en del avdrag som privatpersoner har rätt att använda vid sin deklaration. Genom att använda dessa avdrag kommer du att betala mindre i skatt. Genom hålla koll på vilka avdrag du har rätt till kan du spara en hel del pengar.

Här tar vi upp några av de avdrag som du borde tänka på när du gör din deklaration.

ROT och RUT-avdraget

Som en privatperson kan du få ett skatteavdrag för både RUT- och ROT-avdraget. RUT-avdraget står för rengöring, underhåll och tvätt. Det betyder att om du anlitar någon för att städa ditt hem kan du få ett avdrag på 50 % av kostnaden.

ROT-avdraget står för Reparation, ombyggnad och tillbyggnad och där kan du få ett skatteavdrag på 30 % av kostnaden för arbetet. Du kan verifiera på skatteverkets hemsida om du har rätt till dessa avdrag. ROT och RUT avdraget gäller upp till 75 000 kronor per år kombinerat.

Installation av grön energi

Om du har gjort en installation av till exempel solceller i ditt hem så har du rätt att få ett avdrag på kostnaden för detta. Avdraget påminner om RUT-och ROT avdraget.

Skatteavdrag om du har lån

Det går att få ett skatteavdrag om du har ett lån med ränta. Anledningen till detta är den kostnaden som tillkommer med ett lån. Du kan då ha rätten till att få ett avdrag på skatten med ränteavdraget. Detta gäller både för bolån och privatlån, men det gäller dock inte för CSN lån.

Skyddskläder

Om du har ett arbete där du måste använda skyddskläder eller skyddsutrustning kan du få ett skatteavdrag för detta. Detta är kläder som skyddar mot frätande ämnen, väta eller kyla, eller mekanisk skador.

Skyddsutrustningen är skyddsglasögon, hörseleskydd, hjälmar och skor med stålhätta. Du kan inte få avdrag från andra arbetskläder än dessa.

Resa till och från jobbet

Det går även att få ett avdrag om du behöver resa till jobbet, men det finns en del krav som du måste uppfylla.

Om du reser till jobbet med bil måste det minst handla om 5 kilometer mellan din bostad och ditt jobb. Du måste också göra en tidsvinst på minst 2 timmar per dag genom att använda bilen istället för att åka kollektivt.

Om du åker med kollektiv kan du dra av på de avgifter som överstiger 11 000 kronor.

Avdrag för hemmakontor

Om du arbetar hemifrån kan du få ett avdrag för detta. Detta är enbart om din arbetsgivare inte erbjuder ett kontor för dig.

Har du själv valt att arbeta hemifrån har du inte rätten till att använda dig av detta avdrag. Du får enbart använda rummet för att arbete i och inget annat.

Arbetsredskap

Om du har köpt arbetsredskap kan du har rätt till att få ett avdrag på den kostnaden. Det måste vara ett redskap som är nödvändigt för att du ska kunna utföra ditt arbete, och vara något som din arbetsgivare inte tillhandahåller.

Arbetsredskapet måste också vara en tillgång som sjunker i värde.

Att tänka på om avdrag vid deklarationen

Det bästa sättet att maxa avdrag i din deklaration är att besöka Skatteverkets hemsida. Där finns det en lista på alla avdrag som går att använda vid en deklaration och information om vem som har rätt till dessa avdrag.

Det är viktigt att du är väl informerad när du gör din deklaration både så du får de avdrag du har rätt till, men även så att du betalar rätt skatt.

Innehåll reviderad Jul 13, 2023

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska