4 tips för att lyckas bäst med bolåneförhandling

Bolåneförhandla är ett verb som får många av oss att se flera dokument och flertalet möten framför oss.

Vi drar oss ifrån att kontakta banken eftersom allt som upplevs som svårt oftast är jobbigt att ta tag i. Tillslut kanske vi kommer med bortförklaringar om att dem där extra procenten ändå inte kommer göra någon skillnad.

Här kommer därför lite handfasta tips till dig som vill förhandla om ditt bolån.

Kom väl förberedd till banken

Kom väl påläst, detta gäller både på din egna ekonomi samt på bankens snitträntor.

Börja därför med att sammanställa din egna ekonomi, vilka pengar kommer in respektive går ut varje månad? Hur mycket vill du låna och hur mycket är bostaden värd?

Om du har en bra överblick över vad banken har för snitträntor ger det bra indikationer på att du har koll på läget och är väl insatt i både din och bankens situation.

Kontakta flera banker

Du bör kontakta minst två banker till utöver din egna. Börja med att kommunicera till din egna bank att du vill sänka din ränta och att du därför är ute efter en ränterabatt.

Du bör även nämna att det ser ut som att flera andra banker kan erbjuda lägre ränta än den du har.

När du kontaktar de andra bankerna kan du tänka på att inte bara söka dig till storbankerna utan också titta på vad de lite mindre bankerna kan erbjuda dig. Fråga bankerna vilken ränta de kan erbjuda dig utifrån dina förutsättningar, men be bara om en ungefärlig ränta eftersom de då slipper ta kreditupplysning på dig.

Byt bank om så krävs

Det är inte krångligt att byta bank! Om du får ett bättre erbjudande på ditt bolån som din nuvarande bank inte kan matcha bör du byta bank.

Var noga med att nämna att du byter bank på grund av detta eftersom du då ger banken en sista chans att matcha den låga bolåneräntan du fått hos dennas konkurrent. Och som tidigare nämnt är det värt att byta bank även om det bara är några punkter.

Om du exempelvis får ner räntan från 1,89 % till 1,39 %, dvs 50 punkter sparar du 5000 kronor per år per miljon du lånar (före ränteavdrag).

Var uppmärksam

Om (när) du lyckas förhandla fram en ränterabatt bör du vara uppmärksam på när din ränterabatt går ut eftersom det då är hög tid att förhandla på nytt.

Rabatter på bolån gäller nämligen oftast under en begränsad tid.

Innehåll reviderad Jul 13, 2023

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska