Deklarera som privatperson
För att kunna deklarera så behöver du ha tjänat över en viss summa pengar. Har du fått en Inkomstdeklaration antingen i pappersform eller digitalt så skall du deklarera. Det kan dock i vissa enstaka fall vara så att du inte fått någon form för deklaration.
De som måste deklarera är de som varit bosatta i Sverige under år 2022 och tjänat en inkomst. Inkomst kan vara antingen lön eller pension.
För de som har egen näringsverksamhet och tjänat över 20 135 kronor är det även ett måste att deklarera.
Har du endast varit bosatt en del av året i Sverige så kan du ändå vara skyldig att deklarera. Utöver detta så kan du även komma att deklarera ifall du har något av följande:
- en fastighet
- kapitalinkomster
- utdelning av aktier från fåmansföretag
- inkomst av passiv näringsverksamhet
Du är skyldig att deklarera om du har
- Du är skyldig att deklarera om du har:
- Haft inkomst och varit bosatt här i Sverige
- Tjänat över 20 135 kronor på egen näringsverksamhet
- En fastighet
- Kapitalinkomster
- Utdelning av aktier
- Inkomst av passiv näringsverksamhet
Deklarera som företag
Har du ett företag och skall deklarera är det lite annorlunda regler som gäller gentemot om en privatperson skall deklarera.
Du är skyldig att deklarera om du:
- har en enskild näringsverksamhet
- är delägare i ett fåmansföretag
- har ett aktiebolag, ett handelsbolag eller en förening
Har du en enskild firma så behöver du deklarera resultatet i en så kallad NE-bilaga. Denna bilaga skall lämnas in tillsammans med din inkomstdeklaration.
Har du ett aktiebolag, en fåmansföretag eller handelsbolag är det andra bilagor som du behöver lämna in.
Viktiga datum
För att undvika extra avgifter är det viktigt att deklarera i tid, både som företag och som privatperson.
Deklarerar du som privatperson behöver du ha gjort det innan den 2 maj. Skulle du behöva göra några ändringar så kan du göra det även efter att du lämnat in deklarationen. Det går att göra ändringar upp till 6 år efter.
Efter att du har lämnat in din deklaration så är 6 juni ett datum att hålla koll på. Det är då Skatteverket skickar ut slutskattebeskedet.
Har du betalat för mycket kommer du få tillbaka din skatteåterbäring mellan den 8-10 juni, förutsatt att du har deklarerat innan den 2 maj.
Har du ingen digital brevlåda så får du också skatteåterbäringen utbetalat mellan den 8-10 juni. Däremot får du inte ditt slutskattebesked förrän 1-3 veckor efter då den skickas via posten.
Viktiga datum:
- Deklarera innan den 2 maj
- Slutskattebesked den 6 juni
- Skatteåterbäring den 8-10 juni
När kommer skattepengarna?
Den 10 juni får du som deklarerat innan den 2 maj din skatteåterbäring, oavsett om du har deklarerat online eller via papper. Förutsättningen är givetvis att du har betalar för mycket skatt föregående år. Det är med andra ord inte alla som får pengar tillbaka. Vissa kanske har betalat för lite eller har en korrekt inbetalad skatt.
Till dig som fastighetsägare
Äger du en fastighet så är det 15 juni som du skall hålla koll på. Det är då de första besluten om fastighetstaxering för fastighetsägare skickas ut.
Det gäller dig som äger hyreshus och ägarlägenheter. Har du småhus, lantbruk, industrier, täkter, elproduktionsenheter och specialenheter som har förändrats eller är nyproducerade innehåller även fastighetstaxeringen information om detta. Har du inte en digital brevlåda så kommer dessa beslut den 30 juni istället för den 15 juni.
Försenad deklaration?
Har du deklarerat senare än den 2 maj eller fått anstånd så får du din skatteåterbäring mellan den 9-12 augusti. Har du dessutom kvarskatt att betala så kommer du få ditt slutskattebesked vid denna tidpunkt med. Du behöver då betala senast den 14 november.
Fastighetsdeklaration för lantbruk
Har du en lantbruksfastighet kan du deklarera den 12 september. Därefter skickas ett nytt förslag för taxeringsåret ut den 25 september.
Skulle allt vara som det skall skickas deklarationen ut istället för ett nytt förslag. Det gäller endast om du har en lantbruksfastighet.
För nästkommande års deklaration skall du ha skickat in en deklaration senast den 1 november samma år.
Viktigt datum 14 november
Senast den 14 november måste du ha betalat in din kvarskatt. Det gäller personer som har betalat för lite skatt under taxeringsåret.
Det går att betala antingen via bankgiro eller via appen Swish. Väljer du Swish så kommer pengarna in direkt till Skatteverket. För att använda Swish behöver du bara logga in på mina sidor på Skatteverkets hemsida.
5 December
Saknar du skatteregistrering i Sverige eller inte fått något tidigare skattebesked skickas dessa uppgifter ut i december, närmare bestämt den 5 december. Själva skatteåterbäringen skickas ut mellan den 6-9 december. Har du då kvarskatt att betala så behöver denna betalas in senast den 13 mars året därpå.