Vad är konsumentkreditlagen?
Konsumentkreditlagen skyddar, precis som namnet antyder, konsumenter som ingår köp på kredit. Kreditköp är när konsumenten köper på del- eller avbetalning. Pengarna för köpet finansieras således av att konsumenten lånar pengar av säljaren eller en annan kreditgivare för köpet.
Lagen innefattar ett flertal områden som köp på kredit, så kallad god kreditgivningssed och marknadsföring. Lagen har ändrats ett flertal gånger och stärktes betydligt under 2018. Då utökades konsumentkreditlagen med ett tillägg som går under namnet högkostnadskredit.Tillägget innebär att det finns ett tak för ränta och kostnader.
Sammanfattningsvis gäller lagen vid:
- Krediter som ges till privatpersoner av företag
- Så kallade högkostnadskrediter
- Inköp av varor på av- eller delbetalning
Konsumentverket säkerställer att konsumentkreditlagen efterlevs
Tillsynen av konsumentkreditlagen sköts av Konsumentverket. Dock undantas Kronofogdemyndigheten och Riksbanken från denna tillsyn, tillsynen av dessa sköts istället av Finansinspektionen (FI).
Konsumentverket är en myndighet som skapades för att skydda konsumenternas intressen.Utöver tillsyn ger man även information och vägledning om konsumentens rättigheter. Varje år får man in flera tusen anmälningar från konsumenter. Man arbetar både med anmälningar och egen granskande verksamhet för att kontakta de företag som inte följer lagen.
Om Konsumentverket upplever att ett företag brutit mot lagen kan de dra företaget inför rätta i en domstol. Om du som konsument upplever att en säljare eller kreditgivare bryter mot lagen kan du enkelt anmäla detta direkt på Konsumentverkets hemsida.
När Konsumentverket utför tillsyn begär de att få tillgång till de dokument som behövs vid en inspektion. Om företaget inte lämnar ut dokumenten kan de föreläggas med vite. Företag som vill överklaga kan föra överklagan till en förvaltningsdomstol.