Vad är SEKKI?

SEKKI står för Standardiserad europeisk konsumentkreditinformation. SEKKI är ett dokument eller en blankett med förhandsinformation avseende ett kreditavtal. I denna ska avgifter, villkor och exempel på avtal gällande krediten framgå.

Om du någon gång har tecknat ett låneavtal kanske du har sett en länk på långivarens hemsida med just detta uttryck.

Alla kreditgivare som är aktiva på EU:s inre marknad är skyldiga att presentera information om sina krediter enligt en specifik mall. Det är mycket information som ska finnas med inklusive avbetalningstid, kreditbelopp och kredittyp. Du kan även läsa mer om:

  • Om du har någon ångerrätt och om det går att betala tillbaka i förskott
  • Ränta inklusive effektiv ränta
  • Om det finns några tilläggstjänster
  • Övriga avgifter

Du kan läsa allt om de fullständiga uppgifter som måste förekomma i SEKKI i kapitel 8 i Konsumentkreditlagen om du vill fördjupa dig ännu mer.

Läs igenom SEKKI innan du tar ett lån

Det kan vara bra att läsa igenom SEKKI eftersom du kan få svar på sådant som gärna döljs i den vanliga marknadsföringen.

En del konsumenter kan tycka att det är svårt att tyda ett SEKKI-dokument och veta vad som är relevant. Är du osäker bör du kontakta långivarens kundtjänst och be dem om svar.

SEKKI-blanketten är framtagen för att låntagare och kosumenter ska kunna jämföra erbjudanden och få hjälp att fatta välgrundade beslut.

FinansFreak granskar alltid SEKKI-blanketter och använder informationen i våra jämförelser.

Våra verktyg gör jämförelser ännu enklare eftersom du själv slipper att leta upp SEKKI-blanketter och jämföra dem. Vi gör arbetet digitalt och användarvänligt!

Var uppmärksam på extra avgifter

En punkt som du bör leta upp i SEKKI eller som du bör ta reda på annat sätt är de extra avgifterna. De flesta långivare tar till exempel ut en uppläggningsavgift i samband med att du tecknar lånet. Många långivare bjuder även på denna avgift som en del i ett välkomsterbjudande. Du bör även kolla upp vad som händer om du är sen med en betalning. Då brukar du få betala en påminnelseavgift som kommer på en ny faktura.

Innehåll reviderad Jul 13, 2023

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska