Smarta spartips för hushållsekonomi

Genom både små och stora insatser kan du spara många tusenlappar varje år. Läs våra smarta spartips för vardag och hushållsekonomi.

 • Spartips för hela familjen
 • Sänk era utgifter, det är viktigare än inkomsterna
 • Enkla och smarta tips för både vardag och hushåll

Läs våra spartips

Spartips 2024

Det har blivit allt mer viktigt att spara pengar idag och det finns mycket du kan göra för att spara lite extra pengar i vardagen.

Det mesta blir allt dyrare. Både el, mat och bensin stiger ständigt i pris. Det är därför viktigt att spara pengar för att kunna ha råd med dessa ökningar. Vi har satt samman en guide med spartips för vardagen och hushållsekonomi.

Skapa en budget

Att hålla koll på hushållsekonomin är viktigt för att du ska hålla en budget och undvika att spendera mer än du har råd med.

Vårt första tips är att göra en ordentlig budget. Det är viktigt att du är medveten om hur mycket pengar som kommer in i hushållet och hur mycket utgifter du har.

Det finns vissa utgifter som inte går att undvika, såsom kostnaden för din bostad, bilen och energi. Men sedan finns det utgifter som du kan kontrollera, som din matkostnad och kostnaden för underhållning varje månad.

Genom att göra en budget vet du exakt vad för utgifter du har och vart du kan spara pengar. Kolla på nöjen som du betalar för varje månad. Behöver du exempelvis både ett konto på Disney och Netflix?

När du gör en budget borde du även börja att spara pengar varje månad för att ha ett extra kapital.

Gör budget och KALP

Några spartips i vardagen

Genom att följa våra spartips kommer du att få en bättre hushållsekonomi. Genom att enbart börja smått kan du snabbt spara ihop några tusenlappar varje år.

Cykla eller gå istället för transport

Det kostar att köra bilen eller att åka tåget eller bussen. Om du har möjligheten att cykla eller gå är detta något som snabbt kan spara pengar. Genom att investera i en cykel kan du snabbt spara ihop pengar genom att sluta ta bilen.

Det är inte enbart bensinen som du sparar pengar på, men även för underhållning av bilen. Genom att ställa av bilen kan du spara mycket pengar varje månad.

Med moderna elcyklar tar du dig snabbt till jobbet, skolan, förskola och matbutiken. Att investera i en elcykel är ett smart spartips som på sikt är betydligt billigare än exempelvis en bil.

Var snål med din energi

Energipriserna har stigit i hela världen och det kostar allt mer att värma upp huset och att ha elen igång.

Det finns mycket du kan göra för att få ner din energikostnad i hemmet.

 • byt ut alla dina glödlampor till LED-lampor - de kostar mindre att ha igång och håller längre
 • ha inte igång dina lampor eller din TV dygnet runt
 • dra ut kontakten till TV, mobilladdare och annan elektronik som drar passiv ström även om de är avstängda
 • var återhållsam med långa duschar och bad i badkar

Dina fönster ska också vara ordentligt isolerade så att din värme hålls inomhus. Om det finns drag vid ditt fönster kan detta vara ett tecken på att du måste isolera dina fönster bättre och därmed kommer din energikostnad också att gå ner.

Samla dina lån

Om du har flera olika lån kan dessa vara en stor kostnad om du betalar en hög ränta. Om så är fallet är ett spartips att samla ihop lånen med ett hopbakslån. Det gör att du kan få en bättre månadskostnad där du betalar mindre ränta. Jämför gärna med olika långivare för att hitta det lån som ger den bästa räntan.

Jämför hopbakslån

Handla smart och planera maten

Mat kan snabbt bli dyrt, speciellt om du inte har en plan eller budget.

Ett tips är att handla på lågprisaffärer, exempelvis Lidl och Willys, där matvarorna ofta är billigare än större affärer som ICA.

Sätt dig också ner söndag kväll och planera maten för veckan. Gör även egna lunchlådor till jobbet istället för att äta ute.

Köp matvaror på säsong, då är råvarorna både billigare och godare.

Kolla över mobilabonnemang

Hur mycket kostar ditt mobilabonnemang varje månad och kan du spara pengar genom att byta? Jämför mellan olika abonnemang som finns.

Betalar du för mer internet än du använder? Då kan du välja ett abonnemang som erbjuder mindre internet varje månad.

Har du inte en telefon på avbetalning med abonnemang så kan du spara mycket pengar genom att byta till ett kontantkort.

Handla second hand

Att handla på second hand är inte enbart bra för din plånbok, det är även bra för miljön. Genom att handla second hand kan du spara pengar varje månad och du får även unika saker istället för de som finns i affären.

Om du vill tjäna ihop lite extra pengar kan du även sälja saker som dina gamla kläder eller dina möbler. Det går att handla det mesta på secondhand. Oavsett om du är ute efter nya kläder eller om du vill köpa ett nytt bord för ditt vardagsrum.

I dag finns det ett flertal second hand-butiker online där du kan fynda kläder i nyskick. Exempelvis Sellpy och Tradera.

Installera solceller

Om du vill spara på din energiräkning kan du installera solceller. Det är något som kan spara dig mycket pengar, även om det först är en kostsam investering.

Genom att installera solceller kan du ordentligt minska din energiräkning och du sparar snabbt ihop pengarna för kostnaden för dina solceller.

Att installera solpaneler kostar vanligtvis mellan 100 000 kr och 150 000 kr och kostnaden kan ta upp emot 8 år att hämta hem.

Jämför solcellslån

Sluta röka

Det är ingen hemlighet att det kostar mycket att röka och priset för tobak går hela tiden upp. För att spara pengar borde du sluta röka direkt.

Det finns appar som du kan ladda ner för att se hur mycket du sparar genom att inte röka. Inte enbart kommer det vara bra för din ekonomi, men även bättre för din hälsa.

Tvätta enbart när du behöver och undvik torktumlaren

Tvätta är inget som går att undvika, men:

 • tvätta inte ett plagg efter en enda användning - så länge plagget rent kan det ofta användas flera gånger
 • tvätta enbart om tvättmaskinen är helt fylld
 • undvika att använda torktumlaren - de drar mycket el och förstör plaggen
 • om det är fint väder kan du hänga ut kläderna på tork - då torkar de fortare och blir mindre skrynkliga

Kör tvättmaskin och diskmaskin på natten

Priset på el beror till stor del av efterfrågan. Normalt sett är elen dyrare på dagen och billigare på natten.

Ett smart spartips är att köra tvätt- och diskmaskinen på natten om det är möjligt, när elen är som billigast. Lägst elpris är vanligtvis mellan 23:00 och 04:00.

Du kan se aktuella timpriser (spotpriset) på nordiska elbörsen (Nord Pool Spot).

Innehåll reviderad Jul 13, 2023

Skribenter

Per Lindow
 • Per Lindow
 • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
 • LinkedIn
Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska