Vad är ett låneskydd (låneförsäkring)?

Ett låneskydd är en låneförsäkring som många långivare erbjuder låntagare att teckna för bland annat privatlån.

Skulle du bli ofrivilligt arbetslös eller sjukskriven under lånets avtalstid hjälper låneskyddet dig med månadskostnaderna för lånet. Skulle du avlida täcker låneskyddet kvarvarande skuld upp till ett visst belopp.

Kostnaden för låneskydd varierar mellan långivare. Likaså kan krav och villkoren för låneskyddet variera.

Bra att vet om låneskydd

  • Låneskydd är vanligast vid privatlån och bolån
  • Vissa banker erbjuder endast låneskydd på bolån som låneförsäkring i medlemslån
  • Kontrollera att låneskyddet inte endast gäller vid dödsfall
  • Räkna på kostnaderna för ett låneskydd och fundera igenom om denna försäkring är ett måste

Hur fungerar ett låneskydd?

Ett låneskydd är en försäkring som är kopplad till det lån som du tar. Låneförsäkringen tecknas när du tar ett lån.

Låneskyddet är till för att hjälpa dig med betalningen av lånet när oväntade situationer uppstår och du inte har en inkomst. För det mesta är detta situationer som dödsfall, arbetslöshet och arbetsoförmåga. Numera täcker ett låneskydd utbrändhet och även psykisk ohälsa.

Låneskyddet täcker den månadskostnad som lånet kostar, både för ränta och amortering. Lånet blir fortsatt betalt med samma belopp som om du själv skulle göra detta. För det mesta handlar det om låneskydd för privatlån eller ett bolån. Lån som SMS-lån erbjuder sällan låneskydd.

Det finns krav för att du ska kunna ta ett låneskydd och dessa kan variera beroende på vilken långivare det handlar om. För det mesta krävs det att personen som tecknar låneskyddet är frisk och inte har en sjukdom.

Kostnad för ett låneskydd

Du betalar ett låneskydd varje månad och kostnaden kan variera beroende på:

  • Vilket sorts lån du har
  • Många gånger är kostnaden baserad på månadskostnaden för lånet
  • Om låneskyddet endast täcker inkomstbortfall eller även dödsfall

I tabellen nedan kan du se några exempel på kostnader för låneskydd.

Långivare Låntyp Kostnad låneskydd
Coop Privatlån 6,8 % av månadskostnaden
SevenDay Bank Privatlån 7,5 % av månadskostnaden
Santander Privatlån 8,85 % av månadskostnaden
SBAB Bolån Beror på ålder och månadskostnad
Danske Bank Bolån 4 % av försäkrat månadsbelopp

Att tänka på

För att veta om ett låneskydd är bra eller inte för just dig måste du räkna på risker och kostnader i förhållande till lånets storlek och löptid.

Ju större lån och längre löptid desto mer betalar du totalt för låneskyddet. Har du sparpengar som kan täcka upp lånekostnaderna en kortare eller längre tid om du skulle få inkomstbortfall?

Vissa låntagare väljer att teckna låneskydd från början men väljer att säga upp det när skulden har minskat och riskerna inte längre är lika stora.

Låneskydd vid sjukdom

När du tecknar ett låneskydd måste du vara frisk och inte ha tecken på en sjukdom. I bland kan det krävas att du gör en kontroll hos läkaren för att du ska få ett låneskydd.

Det finns olika låneskydd beroende på vad för sjukdom det handlar om. Om det är en kritisk sjukdom som cancer, stroke eller hjärtattack kan vissa låneskydd direkt lösa en del av skulden med ett engångsbelopp.

Låneskydd om du blir ofrivilligt arbetslös

Om du har blivit ofrivilligt arbetslös kommer ditt låneskydd att gälla. Då kommer du kunna betala av lånet även om du har förlorat din inkomst.

Ditt låneskydd gäller enbart om du har blivit ofrivilligt arbetslös, inte om du säger upp dig själv från ditt jobb. Du kan heller inte tacka nej till jobb. Du måste också vara inskriven hos Arbetsförmedlingen och aktivt leta efter ett nytt jobb.

Låneskydd om du är sjukskriven

Har du blivit sjukskriven för en sjukdom eller för utbrändhet kan du också få hjälp med betalningar av ditt lån från låneskyddet.

Hur länge du kan få hjälp med dina återbetalningar beror på villkoren på ditt låneskydd. Du måste även skicka in ett bevis på att du är sjukskriven och hur länge du har blivit sjukskriven.

Låneskydd vid dödsfall

Vid ett dödsfall löses en del av eller hela skulden upp direkt. Detta beror på vilken nivå du själv har valt att försäkra ditt lån. Vid en viss ålder börjar försäkringen att tappas ner, och den slutar helt att gälla vid en viss ålder. Detta varierar från olika låneskydd.

Innehåll reviderad Jul 13, 2023

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska