Överbryggningslån

Ett överbryggningslån är ett tillfälligt lån som kan vara aktuellt för dig som ska köpa en ny bostad innan det att du fått pengarna för den gamla. Med ett överbryggningslån menas att du får låna pengar för att finansiera köpet av din nya bostad, fram tills det att du får pengarna från försäljningen av köparna – som en brygga över glappet vid ditt byte.

Ett överbryggningslån kan även kallas för brygglån eller överbryggningskredit. Detta är en bra lösning om du vill att ditt gamla boende ska finansiera köpet av ditt nya, trots att du ännu inte hittat en köpare eller fått pengarna från försäljningen. Lånet betalar du sen tillbaka till din långivare när du sålt bostaden.

Ta ett överbryggningslån – så fungerar det

Att ansöka om ett överbryggningslån är endast aktuellt vid tillfällen då du ska sälja och köpa bostad samtidigt. Vid godkänd ansökan ger banken dig ett överbryggningslån för den kontantinsats eller handpenning du ska betala för den nya bostaden.

Detta för att du som ska köpa ny bostad ska ha möjlighet att betala kontantinsatsen eller handpenningen innan det att tillträde för de nya ägarna inträffar i din gamla bostad – det är i samband med det som du får pengarna för försäljningen.

Många gånger innebär ett brygglån därmed att du får låna rätt stora summor. Andra kännetecken för brygglån är att löptiden är kortare, att amortering inte krävs och att lånet återbetalas så snart du fått pengarna för din bostad.

Ansöka om brygglån

Du som vill ansöka om ett överbryggningslån gör det hos din vanliga bank, det vill säga där du har ditt bolån. Har du planerat att flytta över ditt nuvarande bolån till en annan bank i samband med flytten måste du kontakta den nya banken vid ansökan om brygglån.

Vad gäller för överbryggningslån?

Vill du ansöka om ett överbryggningslån? Då gäller detta:

 • Du kan vanligtvis låna mellan 20 000 – 5 000 000 kr
 • Ett brygglån är amorteringsfritt
 • Lånets löptid är vanligtvis på mellan 3 - 6 månader
 • Räntan på brygglån varierar från olika banker
 • Lånet återbetalas då du fått hela köpeskillingen

Hur ansöker jag om lånet?

Du som vill ansöka om ett överbryggningslån behöver bara ta kontakt med den långivare du önskar ansöka hos. Är du inte redan kund hos dem kan du prata med din handläggare hos den bank där du har ditt nuvarande bolån, eller kontakta banken i fråga för mer information om hur du går vidare med processen för överbryggningslån.

Tänk på detta

Att ansöka om ett brygglån är inte svårt. Däremot finns det några saker du bör tänka på för att din ansökan om lånet ska gå rätt till, och för att allt ska kännas tryggt och säkert för dig:

 • Ditt överbryggningslån måste återbetalas direkt om försäljning avbryts eller inte genomförs
 • Om dagen för tillträde för boendet du ska sälja ändras måste du meddela din långivare om det
 • Ett nytt köpekontrakt eller överlåtelseavtal krävs om betalningssumman för din bostads sänks
 • Samtliga villkor som står inskrivet i kontrakt och avtal, och som berör försäljning av din bostad, måste vara uppfyllda innan det att din långivare betalar ut lånet till dig.

Vilka villkor gäller?

För att bli beviljad ett överbryggningslån måste du som låntagare uppfylla vissa villkor. Beroende på vilken bank du är kund hos kan villkoren för ansökan om brygglån variera.  Däremot finns det vissa generella villkor som gäller hos de flesta, och de är att:

 • Du som låntagare måste ha skrivit på köpekontrakt och överlåtelseavtal både för din nya bostad och för den du ska sälja
 • Du ska ha uppfyllt köp- och säljvillkoren som möjliggör för köp och försäljning att genomföras
 • Både köp av ny bostad och försäljning av gammal bostad ska vara förmedlat av en mäklare
 • Du ska vara kund hos den bank du vill ansöka om överbryggningslån
 • Ekonomi och kreditvärdighet granskas – du ska ha möjlighet att betala dubbla boendekostnader

Ränta på överbryggningslån

Något som varierar beroende på vilken bank du är kund hos är räntan på överbryggningslån. En del banker och långivare erbjuder överbryggningslån med samma ränta som ditt bolån, medan andra har separata räntor för brygglån just på grund av att det är ett lån utan säkerhet. Tänk på att räntan på brygglån ofta kan vara högre än på vanliga bolån. Ju kortare löptid du tar desto mindre behöver du betala i ränta på brygglånet.

Har du några frågor angående ränta för överbryggningslån är det bara att du tar kontakt med den bank du önskar låna hos.

Varför ta överbryggningslån till min kontantinsats?

Anledningen till att man tar ett överbryggningslån är för att man vill kunna finansiera köpet av en ny bostad innan det att man själv fått betalt för sin sålda bostad. Det vill säga, ett brygglån tas för att man ska ha råd att betala en kontantinsats eller handpenning. Med andra ord är det ett tillfälligt lån för köp av bostad i samband med försäljning.

När man ska köpa och sälja bostad på samma gång är det vanligt att köpet sker innan det att både försäljning och inflytt genomförts. I och med att pengarna förs över till säljaren i samband med inflytt är det för många nödvändigt att kunna lappa över glappet under tiden.  

Vad skiljer överbryggningslån från andra bolån?

Den största skillnaden mellan vanliga bolån och överbryggningslån är just att det inte har några amorteringskrav. Just av den anledningen väljer många att ansöka om brygglån – för att undvika amorteringskrav för flera lån.

Vid ansökan om ett brygglån får du ofta också högre godkänd lånesumma än för vanliga lån, just för att lånet ska hjälpa dig finansiera bostadsköpet innan det att du får pengarna.

Å andra sidan kommer ett överbryggningslån ofta med högre ränta, så vida inte banken i fråga har beslutat att erbjuda samma ränta som för ditt bolån. Löptiden är också kortare för brygglån, och det ska betalas tillbaka så snart du fått pengarna från försäljningen.

Innehåll reviderad Jul 13, 2023

Skribenter

Per Lindow
 • Per Lindow
 • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
 • LinkedIn
Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska