Ökad reporänta kan påverka leasingavtal på bilar

Riksbanken förväntas höja Reporäntan inom två år. Det kan få ökad ränta på privatleasing, något många inte tänker på.

Ökad reporänta kan påverka leasingavtal på bilar

Per Lindow

Det är allt vanligare idag att ha ett leasingavtal på bilar i Sverige. Ett leasingavtal på en bil innebär att du hyr bilen och varje månad betalar du av en månadsavgift.

En fördel med ett leasingavtal är att du inte behöver betala en kontantinsats när du köper bilen. Det gör att allt fler kan ha råd med att köpa en bra bil. Du är däremot själv inte ägare av bilen, utan det är uthyraren av bilen som äger den.

Ofta handlar det om några år och sedan kan du välja att behålla bilen och köpa av lånet eller att göra ett nytt leasingavtal på en ny bil.

Räntan är något som är viktigt att hålla koll på för leasingavtal på bilar, och något som få är medvetna om är att räntan ofta kan vara rörlig. En rörlig ränta innebär att månadskostnaden kan gå upp eller ner beroende på hur det ser ut.

Just nu går mycket priser upp, och även bankräntor är något som förväntas att gå upp. Det innebär att många som har ett leasingavtal på bilar som kommer att få en ökad månadskostnad.

Ekonomer varnar för stora höjningar

Det är många ekonomer som varnar för att räntan är på väg upp och speciellt inom de närmaste åren kan de stiga väldigt mycket. Tack vare det rådande ekonomiska klimatet menar ekonomer att chansen att räntan kommer att gå upp är väldigt stor.

Många som har leasingavtal på bilar är inte alltid medvetna om att deras ränta är rörlig, och bara antar att det är en fast månadskostnad. Höjer däremot Riksbanken reporäntan kan detta leda till att månadskostnaden för bilen kommer att öka rejält. Det gäller för både privatleasing och billån med rörlig ränta.

Läs igenom ditt leasingavtal

Innan du skriver under något avtal är det viktigt att läsa igenom allt noga. Det är inte alla leasingföretag som inte påpekar att deras ränta är rörlig, och det är ditt ansvar att veta vad för villkor du skrev under.

För leasingavtal på bilar kommer det ofta med långa avtal som inte alltid är enkla att läsa igenom. Men innan du skriver under ett avtal är det vitalt att du läser igenom det väldigt noga. Har du redan ett leasingavtal på en bil är det värt att läsa igenom för att veta vad för sorts ränta du har på din bil.

En fördel med en rörlig ränta är att den faktiskt kan gå ner, men detta är ingen garanti. Om du vill ha samma månadskostnader för din bil är det en fast ränta du ska ha på bilen. Detta kan kosta lite mer, men det kan också bli billigare när räntan höjs.

Inte en anledning för panik just nu

Just nu finns det inte en anledning att bli alltför orolig, om räntan blir alltför dyr kommer inte många ha råd med leasingavtal. Därför kommer eventuella höjningar inte vara extrema - i alla fall inte direkt. Det ger dig chansen att kolla igenom ditt leasingavtal. Men det är viktigt att vara medveten om vilken sorts ränta du har och hur en höjning kan påverka dig och din personliga ekonomi.

Innehåll reviderad Mar 04, 2022

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Stapeldiagram

Enkätstudie för svenska lånemarknaden

Den svenska spelsajten CasinoFeber har genomfört en marknadsundersökning för att undersöka låntagares konsumtionsvanor. FinansFreak summerar det viktigaste från enkäten.

Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska