Reporäntan höjs till 0,75 procent

Reporäntan höjs till 0,75 procent

Per Lindow

Efter två år av nedstängningar och ett pågående krig i Ukraina spås en inflation som vi inte sett sedan tidigt 90-tal. Det har redan börjat märkas på flera håll, bland annat på matpriserna i butiken och i energibranschen.

Nu meddelar även Riksbanken att reporäntan höjs med 0,75 procent. Det är en höjning på 0,5 procentenheter vilket gör det till en högsta höjningen på 22 år. Prognoserna säger dock att den kommer höjas ytterligare under 2022 och ligga på 2 procent när vi går in i 2023.

Budskapet är tydligt

Riksbankens chef Stefan Ingves var väldigt tydligt under den senaste presskonferens, inflationen är numera för hög för att inte höja reporäntan eller styrränta som det numera kallas.

Inflationen har stigit i en rasande fart och ligger nu på 7 %, det finns inte heller något som tyder på att den kommer sjunka under 2022. Därmed finns det också en större risk för att inflationen biter sig fast på flera håll i samhället.

Under en inflation drabbas både samhället och familjer av en större ekonomisk osäkerhet. Därför meddelar också Riksbanken att de inte ser någon annan utväg än att höja reporäntan.

Flera experter har räknat med en höjning

Höjningen kommer inte som en chock för många experter. Sparekonomen Maria Landeborn uttalade sig till SVT och sa att det berodde på den höga inflationen. Anledningen till höjningen är att man vill ha en snabbare åtstramning.

Börja planera mer långsiktigt

Höjningen är något som kommer påverka den som har bolån och även bostadspriserna. För första gången på länge ser man att bostadspriserna inte längre fortsätter uppå utan har stannat av. Det är främst de som köpt bostad under pandemin som kan påverkas negativt av detta. De köpte bostad när priserna låg som allra högst och kan nu börja känna av sina dyra bolån. Därför är det redan nu bra att ta höjd och börja planera mer långsiktigt.

En grupp som förutspås att gynnas av höjningen är förstagångsköpare. För många har det varit omöjligt att köpa en bostad på grund av de höga priserna. Nu när priserna är på väg neråt har fler chans att äga sitt boende, även de med en lite lägre inkomst.

Innehåll reviderad Jul 31, 2022

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska