Riksbanken

Riksbanken höjer nu styrräntan med 0,5 procentenheter till 3,5 procent. Dessutom flaggar Riksbanken för ytterligare höjningar i sommar.

Styrräntan höjs igen, Riksbanken flaggar för ny höjning i sommar

Per Lindow

Idag meddelade Riksbanken att styrräntan åter höjs med 0,5 procentenheter till 3,5 procent. Dessutom är ytterligare en höjning i sommar (juni eller september). Prognosen är att styrräntan höjs med ytterligar 0,25 procent då.

Det var oeniga ledamöten i Riksbankens direktionstyrelse som beslutade om höjningen. Förste vice riksbankschef Anna Breman och vice riksbankschef Martin Flodén ville höja styrräntan med 0,25 procentenheter, men det blev alltså 0,5 procent.

Orsaken till att Riksbanken återigen höjer styrräntan är inflationen som fortfarande inte sjunker tillräckligt snabbt.

Inflationen är fortfarande alldeles för hög och den underliggande inflationen har under årets första månader blivit påtagligt högre än väntat

Riksbanken

Vi kommer nu få den högsta styrräntan sedan 2008. Vi har inte haft så hög styrränta på 15 år.

Höjda låne- och spar-räntor är att vänta

Den nya styrräntan tillämpas från den 3 maj, därefter kommer vi med största sannolikhet få se ökade räntor på både lån och sparkonton. Ett flertal långivare kommer justera räntan på SMS-lån till omkring 43 procent och du som ansöker om privatlån kommer bli erbjuden högre räntor än tidigare. Vi kommer också få se ökade räntor på bolån, framförallt de rörliga räntorna som till stor del styrs av styrräntan.

Samtidigt som räntan kommer öka på lån kommer vi också få se högre sparränta på sparkonton framöver.

Innehåll reviderad Apr 26, 2023

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Nätlån

Nätlån förändrar sitt lån

Nätlån gör om sitt lån totalt med nya lånebelopp, återbetalningstider, ränta och avgifter. Nu är Nätlån inte längre en högkostnadskredit.

Dubbelt så hög skatt på ISK 2023

Dubbelt så hög skatt på ISK 2023

Efter Riksbankens besked om höjd styrränta till 2,5 procent står det nu klart att skatten på ISK-konton höjs till 0,882 procent från och med nästa år.

Nyhet om sänkt skatt på ISK-konton

ISK-konton kan bli skattefritt

Den nya regeringen föreslår att ta bort skatten helt och hållet på ISK-konton med en grundnivå upp till 300 000 kr. Detta enligt Tidöavtalet som slöts i oktober mellan M, KD, SD och L.

Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska