Kan företag göra kreditupplysning utan medgivande?
Ja, företag och långivare kan i vissa fall göra en kreditupplysning utan uttryckligt medgivande, men det finns viktiga regler och begränsningar för detta.
Då får en kreditupplysning göras utan medgivande
I Sverige är kreditupplysningslagen tydlig med att en kreditupplysning får göras utan direkt medgivande i specifika situationer där ett legitimt behov finns, exempelvis:
- Kreditansökningar. När du ansöker om ett lån, kreditkort eller avbetalningsköp, anses din ansökan som ett medgivande till att en kreditupplysning görs. Långivaren har rätt att kontrollera din kreditvärdighet för att bedöma risken.
- Hyresavtal. Om du söker en bostad eller lokal att hyra kan hyresvärden göra en kreditupplysning för att säkerställa att du har betalningsförmåga.
- Näringsverksamhet. Företag kan göra kreditupplysningar på andra företag vid affärstransaktioner, till exempel när de överväger att ingå ett avtal eller ge en kredit. Detta kan ske utan att det andra företaget aktivt ger sitt medgivande, så länge det finns en affärsrelation eller anledning att kontrollera kreditvärdigheten.
För privatpersoner gäller särskilda regler för att skydda integriteten. Om en kreditupplysning tas på en privatperson så är kreditupplysningsföretaget enligt lag skyldigt att skicka ett kopiemeddelande till personen. Det innebär att du alltid blir informerad när någon har gjort en kreditupplysning på dig och du får veta vilket företag som begärt upplysningen och vilken information som delats.
När får en kreditupplysning inte göras?
Det är inte tillåtet att göra kreditupplysningar för andra syften än att bedöma kreditvärdighet eller genomföra en affärstransaktion. Kreditupplysningar får inte göras för nyfikenhetens skull eller utan ett berättigat syfte. Om någon bryter mot detta kan det leda till böter eller sanktioner enligt kreditupplysningslagen.