Vad är kreditupplysning?

En kreditupplysning är en rapport som sammanställer en persons eller ett företags ekonomiska situation och betalningshistorik. Syftet med en kreditupplysning är att ge långivare eller andra affärspartners information för att bedöma kreditvärdighet – det vill säga förmågan att betala tillbaka skulder eller uppfylla ekonomiska åtaganden.

Vilken information får frågeställare från kreditupplysningar?

En kreditupplysning innehåller vanligtvis följande information:

För privatpersoner

  1. Personuppgifter. Namn, adress, personnummer, civilstånd.
  2. Inkomst. Deklarerad inkomst de senaste åren.
  3. Skulder. Information om existerande lån och krediter.
  4. Betalningsanmärkningar. Noteringar om eventuella tidigare obetalda skulder, konkurser eller indrivningar.
  5. Kreditscore. Ett poängsystem som baseras på individens betalningshistorik och finansiella situation. Detta hjälper långivaren att snabbt få en uppfattning om risknivån.
  6. Tidigare förfrågningar. Vilka företag som tidigare gjort kreditupplysningar på personen.

För företag

  1. Företagsuppgifter. Registreringsnummer, bolagsform, adress.
  2. Ekonomisk historik. Bokslut, årsredovisningar, nyckeltal som omsättning, vinst och soliditet.
  3. Betalningsanmärkningar. Information om företagets eventuella betalningsanmärkningar, konkurser eller obetalda skulder.
  4. Styrelseinformation. Uppgifter om företagets styrelse och ledning, inklusive eventuella personliga betalningsanmärkningar på dessa individer.
  5. Kreditscore. Poäng som visar företagets kreditvärdighet baserat på tidigare affärsresultat och skuldsituation.

Den största skillnaden mellan en kreditupplysning på företag och en på privatpersoner är typ och omfattning av information. Företagskreditupplysningar innehåller mer detaljerad finansiell information såsom årsredovisningar, ekonomiska nyckeltal och styrelsemedlemmars historik. En privatpersons upplysning är fokuserad på individens inkomster, skulder och eventuella betalningsanmärkningar.

Vanligaste kreditupplysningstjänsterna

De vanligaste kreditupplysningstjänsterna i Sverige är:

  • UC (Upplysningscentralen). Den största och mest använda tjänsten som ägs av flera svenska banker. UC används ofta för större lån som bolån, företagslån och privatlån.
  • Dun & Bradstreet (f.d. Bisnode). Erbjuder både företags- och privatpersonskreditupplysningar och används av många företag och långivare. Syns mestadels under SMS-lån hos FinansFreak.
  • Creditsafe. En av de största internationella leverantörerna av kreditupplysningar, som också har en stark närvaro i Sverige. Syns mestadels under SMSlån hos FinansFreak.
  • Syna. Ett svenskt kreditupplysningsföretag som erbjuder tjänster både för privatpersoner och företag.

Kan man göra kreditupplysning på sig själv?

Ja, många kreditupplysningsföretag erbjuder tjänster där privatpersoner kan begära ut sin egen kreditupplysning för att få en överblick över sin ekonomiska situation och se vad som rapporteras till långivare.

Detta är användbart om du vill veta din kreditvärdighet innan du ansöker om lån eller krediter. Det kan också vara bra att kontrollera att all information är korrekt och uppdaterad.

Kan man göra en gratis kreditupplysning?

Ja, vissa företag erbjuder möjligheten att göra en gratis kreditupplysning på sig själv. Till exempel erbjuder Creditsafe och UC ibland gratis självupplysningstjänster. Däremot är kreditupplysningar på andra personer eller företag oftast en betaltjänst.

Tips

Du kan bli gratis medlem i den norskägda tjänsten uScore för att veta din kreditscore samt hur kreditvärdig bankerna anser att du är.

Gå till uScore

Kan företag göra kreditupplysning utan medgivande?

Ja, företag och långivare kan i vissa fall göra en kreditupplysning utan uttryckligt medgivande, men det finns viktiga regler och begränsningar för detta.

Då får en kreditupplysning göras utan medgivande

I Sverige är kreditupplysningslagen tydlig med att en kreditupplysning får göras utan direkt medgivande i specifika situationer där ett legitimt behov finns, exempelvis:

  • Kreditansökningar. När du ansöker om ett lån, kreditkort eller avbetalningsköp, anses din ansökan som ett medgivande till att en kreditupplysning görs. Långivaren har rätt att kontrollera din kreditvärdighet för att bedöma risken.
  • Hyresavtal. Om du söker en bostad eller lokal att hyra kan hyresvärden göra en kreditupplysning för att säkerställa att du har betalningsförmåga.
  • Näringsverksamhet. Företag kan göra kreditupplysningar på andra företag vid affärstransaktioner, till exempel när de överväger att ingå ett avtal eller ge en kredit. Detta kan ske utan att det andra företaget aktivt ger sitt medgivande, så länge det finns en affärsrelation eller anledning att kontrollera kreditvärdigheten.

Information till privatpersoner vid kreditupplysning

För privatpersoner gäller särskilda regler för att skydda integriteten. Om en kreditupplysning tas på en privatperson så är kreditupplysningsföretaget enligt lag skyldigt att skicka ett kopiemeddelande till personen. Det innebär att du alltid blir informerad när någon har gjort en kreditupplysning på dig och du får veta vilket företag som begärt upplysningen och vilken information som delats.

När får en kreditupplysning inte göras?

Det är inte tillåtet att göra kreditupplysningar för andra syften än att bedöma kreditvärdighet eller genomföra en affärstransaktion. Kreditupplysningar får inte göras för nyfikenhetens skull eller utan ett berättigat syfte. Om någon bryter mot detta kan det leda till böter eller sanktioner enligt kreditupplysningslagen.

Innehåll reviderad Sep 06, 2024

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska