Vad är styrränta?

Styrränta (reporänta) är den ränta som Riksbanken samt centralbanker tar ut när den lånar ut pengar till bankerna. Den fungerar som ett viktigt verktyg för att kontrollera inflationen och påverka ekonomin.

Genom att höja eller sänka styrräntan kan Riksbanken styra priset på lån och sparande, vilket påverkar hushållens och företagens konsumtion och investeringar.

Riksbanken använder styrräntan för att hålla inflationen på en stabil nivå. Sedan 1995 är Riskbankens mål att hålla inflationen runt 2 procent. Om inflationen är för hög kan Riksbanken höja styrräntan för att minska efterfrågan och därmed pressa ner priserna. Om inflationen är för låg eller om ekonomin är i en lågkonjunktur kan Riksbanken sänka styrräntan för att stimulera ekonomin.

Vad ligger styrräntan på idag?

Aktuell styrränta från 13 november 2024 är 2,75%.

Hur fungerar styrräntan?

När Riksbanken ändrar styrräntan har det en direkt påverkan på andra räntor i ekonomin, som exempelvis bolåneräntor och räntan på sparande.

  • Höjd styrränta. När styrräntan höjs blir det dyrare för bankerna att låna pengar, vilket ofta leder till att de höjer räntan på sina lån till hushåll och företag. Detta innebär att det blir dyrare att låna pengar, vilket dämpar konsumtion och investeringar. Samtidigt kan sparräntorna stiga, vilket gör det mer attraktivt att spara pengar.

  • Sänkt styrränta. När styrräntan sänks blir det billigare för bankerna att låna pengar, vilket ofta leder till att räntan på bolån och andra lån minskar. Detta stimulerar konsumtion och investeringar eftersom det blir billigare att låna. Samtidigt kan sparräntorna sjunka, vilket gör det mindre attraktivt att spara.

Hur ofta ändras styrräntan?

Styrräntan kan ändras vid Riksbankens ordinarie penningpolitiska möten, som vanligtvis hålls fem till sex gånger per år. Vid dessa möten analyserar Riksbankens direktion det ekonomiska läget, i Sverige och globalt, och beslutar om styrräntan behöver justeras.

Hur påverkar styrräntan lån?

Styrräntan påverkar kostnaden för olika typer av lån, både lån med fast och rörlig ränta. När styrräntan ändras påverkas bankernas kostnad för att låna pengar, vilket i sin tur påverkar räntorna som erbjuds till konsumenterna. Låt oss se hur det fungerar för olika typer av lån.

Bolån

Bolån påverkas ofta starkt av förändringar i styrräntan eftersom bolånen ofta har stora belopp och långa löptider.

  • Rörlig ränta. Bolån med rörlig ränta påverkas direkt av styrräntans förändringar. När styrräntan höjs blir det dyrare för bankerna att låna pengar, vilket gör att de höjer bolåneräntorna. Detta innebär att dina månatliga kostnader för bolånet ökar. Om styrräntan sänks kan räntorna sjunka och bolånekostnaderna minskar.

  • Bunden ränta. Bolån med bunden ränta påverkas indirekt av styrräntan. Banken sätter räntorna för bundna lån baserat på förväntningar om framtida ränteutveckling. Om styrräntan stiger och förväntas fortsätta stiga, kan räntan på nya bundna lån också bli högre. Har du redan ett bundet lån påverkas du dock inte av ränteändringar förrän bindningstiden löper ut.

Privatlån

Privatlån brukar ha högre räntor än bolån eftersom de innebär en högre risk för långivaren. Vanligtvis är räntan på privatlån alltid rörlig, vilket innebär att den kan ändras under löptiden baserat på styrräntan.

SMS-lån

Jämför med andra lånetyper har SMS-lån ofta mycket höga räntor och avgifter och de påverkas mindre direkt av styrräntan. Dessa lån är kortfristiga och avsedda för mindre belopp, ofta handlar det om SMSlån på 1000 kr, vilket innebär att långivarna inte alltid sänker räntorna proportionellt när styrräntan sjunker.

I en granskning som FinansFreak gjorde 2023 visade det sig att drygt två tredjedelar av alla SMS-långivare höjde sina räntor efter att Riksbanken höjt styrräntan.

Innehåll reviderad Nov 07, 2024

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska