Nätlån

Nätlån gör om sitt lån totalt med nya lånebelopp, återbetalningstider, ränta och avgifter. Nu är Nätlån inte längre en högkostnadskredit.

Nätlån förändrar sitt lån

Per Lindow

Nätlån förändrade idag sitt SMS-lån med helt ändrade lånevillkor. För vissa passar de nya villkoren bättre, för andra sämre.

Historiskt sett har Nätlån mest varit kända för att bevilja lån med betalningsanmärkning och för att erbjuda låntagare att ta smslån på 1000 kr i endast 30 dagar. Från och med nu är både korta lånebelopp och löptider ett minne blott.

Så ser de nya lånevillkoren ut

Nedan jämför vi de största skillnaderna mellan Nätlåns gamla och nya lånevillkor.

Villkor innan 28 juni 2023 Villkor från 28 juni 2023
Lånebelopp 1000 – 10 000 kr 10 000 – 50 000 kr
Löptid 1 – 6 mån 1 – 10 år
Ränta 39% 27,95%
Uppläggningsavgift 300 kr 0 kr (just nu)
Aviavgift 60 kr 0 kr
Månadsavgift 35 kr 0 kr
Inkomstkrav 8 000 kr/mån 12 500 kr/mån

Vad tycker vi om Nätlåns nya lån?

Personligen tycker jag att det är synd att Nätlån går i samma fotspår som många andra långivare inom SMSlån som höjt lägsta lånebelopp och löptid så kraftfullt.

Många låntagare vill eller behöver inte låna mer än en eller två tusenlappar under en kort period. Nätlån har varit en av få långivare där låntagare har kunnat ta mindre lån det senaste 1–2 åren, åtminstone med fast löptid.

Med lägre ränta och avgifter hamnar den effektiva räntan på lån hos Nätlån nu precis under gränsen för att räknas som högkostnadskredit. Faktum är Nätlån nu har exakt samma ränta och villkor som Extralånet, en långivare som ingår i samma koncern.

Nu kan inte konsumenter som endast behöver ett litet och kortfristigt lån till nästa löning låna pengar av Nätlån. Behöver man låna 10 000 kr eller mer är det betydligt bättre för plånboken att ansöka om ett privatlån med lägre ränta.

Självklart kan Nätlån nu också vara en bra långivare för många låntagare. Framför allt ser jag två typer av låntagare som kan ha användning av Nätlån:

  1. Dom som behöver ett medelstort lån utan kreditupplysning från UC
  2. Dom som vill samla flera mindre lån utan UC eller utan att ta blancolån

Av erfarenhet vet vi att många låntagare som vill skydda sin UC-score lånar pengar av Extralånet. Nu har Nätlån samma villkor och därför är jag inte förvånad om många låntagare framöver även väljer att låna hos Nätlån.

Innehåll reviderad Jun 28, 2023

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Stapeldiagram

Enkätstudie för svenska lånemarknaden

Den svenska spelsajten CasinoFeber har genomfört en marknadsundersökning för att undersöka låntagares konsumtionsvanor. FinansFreak summerar det viktigaste från enkäten.

Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska