Stigande ränta på SMS-lån

Har du ett SMS-lån med rörlig ränta så kommer lånet få en ökad ränta och räntekostnad när Riksbanken höjer reporäntan.

Riksbankens beslut kan göra SMS-lånen dyrare

Per Lindow

Riksbanken har flaggat för att reporäntan (styrräntan) kommer att gå upp redan 2023 och räntan kan komma att gå upp ännu mer under 2024.

Samtidigt har flera banker och experter sagt att reporäntan troligtvis kommer höjas redan under 2022. För den som har ett SMS-lån med en lång löptid eller som planerar att ta ett SMS-lån är det viktigt att hålla koll på vad höjningen av Reporäntan kommer att medföra.

De flesta SMS-lån har rörlig ränta men vissa långivare tillämpar fast årsränta. En höjning av Reporäntan kan innebära att långivare höjer ränta på SMS-lån som har rörlig ränta. Det påverkar i sin tur räntekostnaden på lånet varje månad.

Dessa SMS-lån påverkas mest av höjd reporänta

SMS-lånen är från början kända för att ha kort löptid, 30-90 dagar, och små lånebelopp. Numera erbjuder många långivare SMS-lån med relativt höga lånesummor och löptider på ett, två eller tre år.

Om du har tagit ett SMS-lån som har en kort löptid så kommer en höjd reporänta troligtvis inte att påverka dig i större utsträckning eftersom lånet kommer betalas tillbaka snabbt.

Har du däremot ett SMS-lån med lång löptid eller större lånebelopp så kan Riksbankens höjning av reporäntan göra att lånet kostar en rejäl slant mer varje månad och totalt.

Räkna på kostnad för ränteökning

Har du ett befintligt lån kan du undersöka vad en ränteökning kommer medföra för ökad räntekostnad i vår kalkylator för att räkna ut räntan på lån.

Större lån med rörlig ränta är de lån som kommer påverkas mest av en höjd reporänta, exempelvis bostadslån, billån och privatlån.

Ju större lånebelopp och ju längre återbetalningstider desto mer påverkas man.

Så hög får räntan vara på SMS-lån

Sedan 2018 får räntan på lån i Sverige inte vara högre än reporäntan plus 40 procent. I dag är reporäntan 0,0 procent, vilket innebär att räntan på lån som högst får vara 40 procent.

Om Riksbanken höjer reporäntan till exempelvis 1,5 procent kan räntan på lån vara som högst 41,5 procent.

Innehåll reviderad Apr 14, 2022

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Stapeldiagram

Enkätstudie för svenska lånemarknaden

Den svenska spelsajten CasinoFeber har genomfört en marknadsundersökning för att undersöka låntagares konsumtionsvanor. FinansFreak summerar det viktigaste från enkäten.

Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska