Styrräntan ökar

Styrräntan höjs med 0,75 procent till 2,5

Per Lindow

Idag meddelande Riksbanken att styrräntan höjs med ytterligare 0,75 procentenheter, från 1,75 procent till 2,5 procent. Den nya styrräntan gäller från och med 30 november 2022.

Det är nästan exakt två månader sedan Riksbanken chockhöjde styrräntan till 1,75 procent och flaggade redan då för att ytterligare höjningar kan ske innan året är slut. I september var Riksbankens prognos att styrräntan skulle höjas till 1,9 procent innan året är slut och sedan höjas till 2,53 procent det tredje kvartalen 2023.

Nästa penningpolitiska besked från Riksbanken är beräknat till den 9 februari 2023. Då med Erik Thedéen som ny Riksbankschef, detta blev troligtvis Stefan Ingves sista penningpolitiska besked.

För hög inflation i Sverige enligt Riksbanken

I ett pressmeddelande från Riksbanken idag motiveras höjningen av styrräntan med att inflationen som i oktober låg på 9,3 procent fortfarande är för hög.

Inflationen är fortfarande alldeles för hög. Den höga inflationen urholkar mångas köpkraft och gör det svårare för hushåll och företag att planera sin ekonomi.

riksbank.se

Trots en något lägre inflation än Riksbankens prognos i september menar Riksbanken att det endast beror på lägre energipriser än väntat och inflationstrycket ändå är högre än väntat.

Riksbanken höjer styrräntan för att minska risken för hög inflation under lång tid och därmed också för en ännu större penningpolitisk åtstramning längre fram.

Höjningen påverkar alla

Det är inte bara de som har bolån med rörliga räntor som påverkas av den höjda styrräntan. Personer som exempelvis har privatlån eller SMS-lån påverkas också genom höjda låneräntor. Men även leasing, billån och räntor på kreditkort kommer öka månadskostnaden för många personer.

I princip drabbar räntehöjningen alla hushåll på ett eller annat sätt. Hushållen kan komma att hålla i pengarna mer framöver vilket kan leda till både konkurser och ökad arbetslöshet.

Höjda hyror på hyreslägenheter kommer också påverka väldigt många svenska hushåll. Dom som har det tufft ekonomiskt redan nu kommer få det ännu tuffare nästa år.

Svårare att få bra avkastning på investeringar

Ökad inflation och styrränta gör det svårare att få bra avkastning på investeringar. Räntor, avgifter, energipriser och priser för varor ökar samtidigt som lönerna inte ökar i samma takt. Det blir betydligt svårare att investera pengar och få en avkastning som inte äts upp av inflationen.

I rådande läge är det många som undrar hur pengar bäst investeras. Frågar man ekonomer är en vanlig rekommendation att sitta lugnt i båten och vänta tills inflationen och räntorna går ner igen. Ett sparkonto med några få procent ränta är exempelvis bättre än inget.

Utöver att lägga pengar på ett sparkonto med ränta väljer många nu att investera pengar i lån, vilket länge har gett en stabil och bra avkastning.

Innehåll reviderad Nov 24, 2022

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska