Inflationstakt sjunker

Inflationen i Sverige sjönk till 2,3 procent i december, från 3,6 procent i november. Den lägsta nivån sedan juli 2021 och nedgången beror främst på lägre elpriser.

Inflationstakten sjönk till 2,3 procent i december

Per Lindow

Statistikmyndigheten rapporterade i dag att inflationstakten sjönk till 2,3% i december enligt KPIF-måttet (KPI med fast ränta), vilket är den lägsta noteringen sedan juli 2021. Detta är en positiv utveckling, enligt FinansFreaks ekonomiexpert Henrik Åsvall.

– Inflationen fortsätter åt rätt håll och det är en god nyhet, säger han.

Nedgången beror främst på lägre elpriser, som har minskat med över 50 procent sedan december 2022. Även priserna på paketresor och transporttjänster har ökat, men detta ses som normalt för en semestermånad som december.

– I december steg priserna på en rad varor och tjänster, bland annat kläder och hushållsvaror, säger Åsvall. Men prisökningarna hämmades av lägre drivmedelspriser.

Inflationstakten enligt KPI, som inkluderar räntekostnader, sjönk också från 5,8 procent i november till 4,4 procent i december.

Åsvall tror att inflationen kommer att fortsätta att sjunka under 2024.

– Inflationen kommer att sjunka till runt 2 procent i slutet av 2024, tror Åsvall. Han baserar sin bedömning på att elpriserna kommer att fortsätta att vara låga och att prisökningarna på andra varor och tjänster kommer att bromsas av en avmattning i ekonomin.

Nytt räntebesked från Riksbanken 7 februari

Den 7 februari kommer Riksbanken lämna nästa räntebesked. I november lämnade Riksbanken styrräntan oförändrad på 4 procent, vilket bland annat medfört att många banker börjat sänka bolåneräntorna.

Det blir spännande att se vad Riksbanken gör med styrräntan nu när inflationen sjunker, vågar dom sänka räntan eller låter dom den vara oförändra, säger Åsvall.

Innehåll reviderad Jan 15, 2024

Skribenter

Per Lindow
  • Per Lindow
  • Per Lindow skriver om lån, sparande och investeringar för FinansFreak. Besitter mångårig erfarenhet av arbete inom ekonomi och har granskat kreditgivare sedan SMS-lånen kom till Sverige. Läs mer om Per
  • LinkedIn
Stapeldiagram

Enkätstudie för svenska lånemarknaden

Den svenska spelsajten CasinoFeber har genomfört en marknadsundersökning för att undersöka låntagares konsumtionsvanor. FinansFreak summerar det viktigaste från enkäten.

Privatlån
Privatlån
SMS-lån
SMS-lån
Bolån
Bolån
Investera
Investera
Ikon utforska mer
Utforska